Gestoofde spitskool met cider, appel & mosterd
Ook als vegetariër kun je genoeg stoven. Bijvoorbeeld deze spitskool met cider, appel & mosterd. Heerlijk zoetig met het pittige van de mosterd. Een glaasje appelcider in de hand en je kunt aan tafel.
Het recept komt uit Delicious
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 uien
- 3 el koude boter
- 1 spitskool, liefst van de koude grond, in parten
- 1 el dijonmosterd
- ½ el venkelzaad
- ¼ el karwijzaad
- 2 takjes verse tijm
- 1 ½ goudrenetten, geschild en in parten
- ½ fles Franse of Nederlandse cider, doux of brut (gebruik voor een zoetere smaak half cider, half troebel appelsap)
- ¼ bosje peterselie
- 75 ml crème fraîche of crème cru
- 50 g hazelnoten, grof gehakt
Bereiding
- Snijd de uien klein en doe in een grote wijde (soep)pan.
- Bak de uien in 2 el boter op middellaag vuur al omscheppend in 15 min. lichtbruin.
- Voeg de mosterd, venkelzaad, karwijzaad en een flink aantal takjes tijm en de appelparten van ¾ appel toe.
- Snijd een stukje van de onderkant van de spitskoolparten af en doe de parten in de pan.
- Schenk de cider erbij, breng goed op smaak met zout en voeg water toe tot de spitskolen voor driekwart onderstaan.
- Doe de deksel op de pan en laat de kolen 1 uur stoven.
- Haal de spitskool uit de saus en houd warm.
- Laat de saus op hoog vuur inkoken en haal de tijm eruit.
- Pureer de saus glad.
- Voeg de rest van de koude boter in blokjes toe en klop door de saus (monteren).
- Breng goed op smaak met peper en zout.
- Pureer de peterselie met 1 el water en wat zout, roer samen met flink wat tijmblaadjes door de crème fraîche.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de rest van de appel in blokjes en bak samen met de hazelnoten en nog wat tijm goudbruin in de boter.
- Serveer de spitskool in parten per bord of op een grote schaal, met de saus erover heen gesprenkeld en een flinke dot groene crème fraîche erbij. Bestrooi met de appel, hazelnoten en extra tijmblaadjes. Besprenkel met wat olijfolie.
Lekker met een zachte aardappelpuree.
Eet smakelijk!