Gekarameliseerde knoflooktaart

Gekarameliseerde knoflooktaart

Het recept komt van Yotam Ottolenghi; het is naar zijn zeggen het allerlekkerste recept ter wereld. Het gerecht eindigde in de finale van de kookwedstrijd First Plates.
Schrik niet van de hoeveelheid knoflook: door de teentjes lang te koken en te karamelliseren verdwijnt de scherpte uit de knoflook. Ze worden heerlijk zacht en zoet.

Ingrediënten voor een taartvorm van 20-22 cm Ø

  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 2 bollen knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
  • 1 eetl olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2 dl water
  • ½ eetl suiker
  • 1 tl fijngehakte rozemarijn
  • 1 tl fijngehakte tijm
  • 50 gram harde geitenkaas, geraspt
  • 100 gram zachte geitenkaas, in stukken
  • 100 gram crème fraîche
  • 100 gram room
  • 1 ei
  • peper en zout

Materialen
Ronde springvorm met losse bodem, bakpapier, blinde bakvulling (bijv. gedroogde bonen)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Laat de vellen bladerdeeg ontdooien.
  • Rol de vellen uit in de vorm van de taartvorm.
  • Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.
  • Leg een nat gemaakt vel bakpapier en de bakvulling op de bodem.
  • Bak de bodem 20 minuten voor op 180°
  • Haal het bakpapier en de bonen eruit en bak de bodem in nog eens 5-10 minuten goudbruin.
  • Haal de vorm uit de oven.

Maak intussen de knoflook.

  • Kook de teentjes knoflook 3 minuten in water en giet af.
  • Bak de teentjes daarna in de olijfolie 2 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de balsamicoazijn en het water toe en laat 10 minuten zacht koken.
  • Doe de suiker, rozemarijn, tijm en zout erbij en laat nog eens 10 minuten op halfhoog vuur staan tot de vloeistof vrijwel is verdampt en de knoflook gekarameliseerd is.
  • Strooi de 2 soorten kaas over de taartbodem.
  • Schep de teentjes knoflook en de karamelsiroop over de kaas.
  • Klop het ei, crème fraîche en room met peper en zout.
  • Schenk het ei-room-mengsel rondom de knoflook (niet erover heen).
  • Bak in ongeveer 35 minuten in een op 180° tot de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin.
  • Haal de vorm uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Haal hem uit de vorm, snijd in punten en leg de takjes tijm erop.

Laat de taart voor het aansnijden zeker tien minuten afkoelen.
Serveer met een frisse groene salade.

Eet smakelijk!