Foe Yong Hai
Het ziet er bijzonder uit dat plaatje nietwaar?
Dat krijg je als je ChatGPT vraagt een afbeelding te maken van Foe Yong Hai.
Die van ons gaat er toch echt anders uitzien.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de saus:
- 500 gram passata, dus fijne tomatensaus
- suiker naar smaak (aanwezig)
- gembersiroop naar smaak
- azijn (aanwezig)
- koriander (aanwezig)
- gemberpoeder (aanwezig)
- zout (aanwezig)
- maizena om te binden
Voor de kip:
- 400 gram kipfilet
- groot doosje champignons
- paprika rood en geel
- 1 of 2 witte uien
- 2 a 3 eiwitten voor velvetten
- 8 eieren (reken op 2 per persoon)
Bereiding:
Zet een pannetje op groot genoeg voor de saus, gooi hierin alle ingrediënten behalve de maizena. Laat het rustig warm worden en roer af en toe. Als het mooi op temperatuur is op smaak brengen met de kruiden. Je kan ook chili of rode peper toevoegen.
Bind het vervolgens af door maizena te mengen met een beetje koud water, kook het nog even door en zet de saus dan weg.
Terwijl de saus aan het pruttelen is gaan we velvetten, snij eerst de kipfilets in mooie (schuine) plakjes.
Pak het eiwit van 2 a 3 eieren (eigelen kan je in de omelet verwerken) en tik deze op met wat zout. Gooi één a twee eetlepels baking soda er bij en tik tot homogene massa. Je kan eventueel wat smaakmakers toevoegen, laat daarna de gesneden kip hierin marineren.
Breng in een grotere pan water aan de kook, hierin laat je zometeen de kip garen, dus hou er rekening mee dat alle kip in een keer in de pan gaat passen.
Roer het water en gooi de kip er in, rustig blijven roeren totdat de kip gegaard is, eiwitten afspoelen en apart zetten.
Snij uien in halve ringen, paprika in mooie stokjes en champignons in plakjes. Pak alle overige eieren (en eigelen) en tik deze op tot homogene massa. Vergeet het zout niet en eventuele andere smaakmakers.
Beetje olie in koekenpan en doe als eerste de uien in de pan, even bakken en dan de champignons erbij, zodra die wat kleur hebben de paprika er bij en de kipstukjes, daarna alle eimengsel.
Laat het even stollen en kantel daarna de omelet zodat alle kanten garing krijgen en vouw of rol de omelet op tot een geheel.
Pak een pak, liefst zo'n witte met transparant deksel en leg de omelet er in en schenk er rijkelijk de saus overheen.
Met witte rijst of nasi? Of toch bami?