Fluwelen kip

Fluwelen kip

De maandag voor pasen maakten we velvet rundervlees met baking soda.

Velvetten heet die techniek, deze week doen we het nog een keer maar dan anders, met een mix van eiwit, maizena en een zuurtje. Deze velvet techniek kan je gebruiken als het ingredient dat je gebruikt al zacht genoeg is, deze velvet techniek beschermt het product tegen uitdrogen.

Bij het velvetten met baking-soda (zuiveringszout, bi-carbonaat) gebruik je om proteinen in het vlees juist af te breken, bij het relatief taaie rundvlees (we gebruikten delen die je normaalgesproken stooft) zorgt het er  voor dat het zacht wordt en geen taai resultaat geeft.

De kip die we gaan velvetten is de kip-filet, een stuk van de kip dat er om bekend staat snel droog te worden, dankzij het velvetten zal het sappig blijven!

Het gaat om het velvetten en bereiden van de kipblokjes, maar we maken er natuurlijk wel een gerecht van. Dit kan je zelf bepalen, je zou bijvoorbeeld een roerbak met aubergine, cashewnoten en kip kunnen maken. Of iets met broccoli zoals we met het rundvlees deden.

Mocht je geen idee hebben, kijk dan naar de kaart van de chinees onder het kopje kipgerechten om wat inspiratie op te doen :)

De zachte en sappige kipstukjes van de chinees worden namelijk ook allemaal op deze manier gemaakt..

Ingrediënten voor het velvetten

  • kipfilet (een per persoon)
  • ei
  • rijstwijn (aanwezig)
  • maizena (aanwezig)
  • snuf zout

En dan de groenten om te roerbakken naar keuze, denk aan broccoli met cashew of als je het echt niet weet kan je het recept hieronder volgende met aubergine en cashewnoten.

Het velvetten (nee fluwelen) van de kip

  • snij de kipfilets in nette plakken
    (schuin trancheren, gelijk de riblappen 2 weken geleden)
  • doe eiwit en zout in bakje en klop dit luchtig
  • maak maizena aan met rijstwijn en vermeng dit goed
  • klop dit door het eiwitmengsel.
  • meng de kip door dit mengsel en zet weg
  • zet een pan op met heet water waar de kip ruim in kan zwemmen
  • zodra het water goed kookt kan je de kip er in gooien
  • het garen duurt een paar minuten, controleer garing en koel de kip terug met koud water, zet dan de kip weg totdat je het nodig hebt.

Roergebakken kip met aubergine en cashewnoten

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 50 gram shitake paddenstoelen
  • paar bosuitjes
  • stukje gember
  • twee knoflooktenen
  • 50 gram cashewnoten
  • sap van halve limoen

Bereiding:

  • rooster de cashewnoten kort in een niet hete wok zonder olie (blijf er bij)
  • Verhit 3 eetlepels olie in de wok en bak de aubergine.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak mee.
  • Voeg lente-ui en ui toe en bak kort mee
  • Verwijder de groente
  • Doe, indien nodig, een paar lepels olie in de wok
  • Fruit de knoflook en gember in de wok.
  • Voeg de kip  toe en roer door.
  • Voeg de groente toe, bak alles kort samen,
  • voeg oestersaus,  sojasaus en  geroosterde sesamolie toe en meng alles goed door elkaar
  • Schep de helft van de cashewnoten door het gerecht.
  • Knijp het limoensap uit over de kip en het groentemengsel.
  • Garneer het gerecht met koriander, de overgebleven cashewnoten en lente-ui.