Flan karamel

Flan karamel

Flan karamel is een zijdezachte crème met karamelsaus die er na het storten langzaam overheen vloeit. Flan is ook wel bekend als “crème karamel”. Het ligt er maar net aan waar je bent op deze wereld hoe ze het noemen. De Spanjaarden noemen het flan. Terwijl de Italianen het crème caramel noemen, in Frankrijk kom je het tegen als crème aux oeufs, Amerika noemt het pudding en in Azië zie je het vaak als custard.
Om de smaken goed te laten intrekken moet je wat geduld hebben. Én ze vragen nog wat tijd in de oven en koelkast. De smaak is heerlijk romig en zacht met een vleugje vanille. De karamel is lekker aanwezig zonder overheersend te zijn. Het is dun en vloeibaar, wat perfect past bij de wiebelige puddingstructuur van de flan
.

Het onderstaande recept is van Rutger van den Broek, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt.

Ingrediënten voor 4 schaaltjes

  • 425 ml melk
  • 1 kaneelstokje
  • 1⁄2 bio-citroen
  • 1⁄2 bio-sinaasappel
  • neutrale olie voor het invetten
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 75 g suiker

Voor de karamel

  • 100 g suiker
  • 4 eetlepels heet water

Materialen
4 ramequins van 9-10 cm Ø (kleine ovenschaaltjes)
Braadslee waar de ramequins inpassen

Bereidingswijze

  • Doe de melk samen met het kaneelstokje in een pan.
  • Gebruik een dunschiller om dunne reepjes van de citroen- en sinaasappelschil te snijden en doe deze bij de melk.
  • Verhit de melk tot tegen het kookpunt.
  • Neem de pan van het vuur, dek af met een deksel of plasticfolie en laat 30 min. staan.
  • Verwarm de oven voor op 150°C en zet de braadslee op een rooster in de oven.
  • Vet de ramequins met behulp van een stukje keukenpapier licht in met olie.
  • Om de karamel te maken doe je de suiker en 2 el water in een steelpan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel, maar draai met de pan.
  • Meng als de karamel goudbruin is 2 el heet water door de karamel. Let op: dit gaat bruisen.
  • Giet de hete karamel in de ramequins.
  • Verhit de melk tot 70-80°C.
  • Doe intussen de eieren, eidooiers en de suiker in een kom en klop deze met een garde kort los.
  • Giet al roerend de hete melk bij het eimengsel en roer goed door.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef en schenk het dan in de 4 ramequins.
  • Zet ze in de braadslee en vul dan de braadslee met kokend water, tot de bakjes voor de helft onder water staan.
  • Dek ze af met aluminiumfolie en bak de flans 45-60 min.
  • Als ze gaar zijn mag de bovenkant nog wat wiebelen, maar als je er met een scherp mes in steekt, moet deze er schoon uitkomen.
  • Neem de ramequins uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Ga voor het serveren met een scherp mesje aan de zijkant langs de flan.
  • Stort de flan op een bordje om op te dienen.