Een verrassende tarte tatin van aardappeltjes en geroosterde tomaatjes

Een verrassende tarte tatin van aardappeltjes en geroosterde tomaatjes

Deze tarte tatin (omgekeerde taart) van krieltjes en geroosterde tomaatjes ziet er niet alleen prachtig en feestelijk uit, maar smaakt ook heerlijk! Het recept komt uit “Plenty” van Yotam Ottolenghi.
Wat handig is: je kunt de taart een dag van tevoren maken!
Eet het als bijgerecht bij een groentegerecht of salade.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra om over de tomaten te sprenkelen
  • 500 gram krielaardappeltjes, met schil
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram boter
  • 3 takjes oregano
  • 150 gram harde geitenkaas, in plakken
  • 200 gram bladerdeeg, diepvries of koelvers, dun uitgerold
  • zout en zwarte peper

Taartvorm 22 cm doorsnee

Bereiding

  • Verhit de oven tot 130°.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant boven op een bakplaat.
  • Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper.
  • Zet ze 45-60 minuten in de oven.
  • Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout.
  • Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Snijd dan aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze dan in 2 cm dikke plakken.
  • Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
  • Vet een taartvorm van 22 cm doorsnee in met wat olie en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is.
  • Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg deze, zodat de karamel gelijkmatig over de bodem uitloopt.
  • Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en strooi ze over de karamel.
  • Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan op de karamel.
  • Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi royaal met zout en peper.
  • Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel.
  • Snijd een ronde lap uit het deeg die 3 cm groter van doorsnee is dan de vorm, leg hem over de taartvulling en druk de rand rondom langs de aardappel in de vorm.
  • Je kunt de taart zo 24 uur in de koelkast zetten.

Thuis afmaken

  • Verhit de oven tot 200°.
  • Bak de taart 25 minuten in de oven.
  • Schakel de temperatuur terug naar 180° en bak de taart in nog ongeveer 15 minuten gaar.
  • Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan.
  • Zet een schaal omgekeerd op de vorm en keer het geheel om in één snelle beweging.
  • Til de vorm van de taart af en dien de taart heet of warm op.

Eet smakelijk!