Courgetteflan

Courgetteflan

Deze courgetteflan is een voorgerecht. Het is een luchtig alternatief voor een quiche. Je kunt deze flan ook als bijgerecht presenteren.
Een flan is oorspronkelijk een ‘eiervla’. De meest bekende is een zoete vanillepudding overgoten met een vloeibare karamelsaus. Maar er zijn ook hartige varianten zoals deze courgetteflan.
De klassieke flan wordt altijd gemaakt in een warmwaterbad, Een soort au-bain-Marie dus. Dat kan op een kookplaat, maar makkelijker gaat dat in de oven.

Ingrediënten voor 4 personen

  • ½ citroen (sap)
  • 4 tomaten
  • 2 courgettes
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ dl room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ bosje verse munt
  • ½ bosje verse basilicum
  • ½ bosje peterselie (gehakt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • zout
  • peper

4 kleine ovenschaaltjes

Bereiding

  • Was de courgettes.
  • Halveer één courgette en verwijder de eventuele zaadlijsten en snij het vruchtvlees (met schil) in grove stukken.
  • Snij de andere courgette in plakjes.
  • Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de sjalot fijn.
  • Pers de knoflook.
  • Hak de peterselie.
  • Verwarm de oven voor op 130 °C.
  • Breng water aan de kook en kook de stukken courgette gaar in ongeveer 8 minuten. Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Mix de gekookte courgette stukken in een blender samen met het ei, room, knoflook, bloem, basilicum- en muntblaadjes tot een romige massa.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet de ovenschoteltjes in met olijfolie.
  • Vul de vormpjes met de courgettemix en zet ze in een warmwaterbad in de oven. Laat ze 50 à 60 minuten garen.
  • Daarna af laten koelen.
  • Meng voor de tomatensaus de sjalot met de tomatenblokjes, peterselie, olijfolie en 2 el citroensap.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Thuis afmaken

  • Grill de courgetteplakjes.
  • Serveer ze met de flan van courgette en de frisse tomatensaus.

Eet smakelijk!