Bobotie
Neem je eigen ovenschaal mee!
Ingrediënten
- 2 witte boterhammen
- 280 ml melk
- 2 uien (aanwezig)
- 3 tenen knoflook (aanwezig)
- scheutje olie (aanwezig)
- ca. 5 cm verse gember
- 2 laurierblaadjes (aanwezig)
- 1 theelepel kurkuma (aanwezig)
- 0,5 theelepel gemalen komijnzaad (aanwezig)
- 0,5 theelepel gemalen korianderzaad (aanwezig)
- 2 flinke theelepels kerriepoeder of masala (aanwezig)
- 500 gram mager rundergehakt
- 3 eetlepels fruit- of mangochutney of abrikozenjam
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel zout (aanwezig)
- 2 eetlepels suiker (aanwezig)
- 1 eetlepel (rode) wijnazijn (aanwezig)
- 1 eetlepel worcestershire saus
- 1 kopje rozijnen
- vers gemalen zwarte peper
- 2 eieren
- blaadjes laurier (aanwezig)
Bereiding
Boboti is in Nederland het bekendste Zuid Afrikaanse recept. Dat pakje van de Knorr heb je misschien wel eens zien staan. Zoals geldt voor alle pakjes, gewoon voorbijlopen. We maken het zelf:
- snij de korsten van het brood, doe in een bakje en gooi er 200 ml melk bij.
- schil en snipper 2 uien en 3 tenen knoflook
- schil de gember en rasp deze (microplane)
- zet de andere kruiden klaar: laurier, kurkuma, masala, gemalen koriander, gemalen komijnzaad
- in een pan met dikke bodem, mooie scheut olie en warm laten worden
- uien er in, even omscheppen en aanfruiten totdat ze zacht zijn en licht kleurtje hebben.
- gooi alle kruiden er nu bij, doorscheppen en even doorbakken
- dan het gehakt er bij en rul bakken tot het mooi bruin is
- voeg een half kopje water (of bouillon) toe.
- laat 10 minuten sudderen
- pak dan een bakje en daarin: 2 eetlepels suiker, mango chutney, tomatenpuree, rode wijnazijn, worcestershire saus, zout, zwarte peper, rozijnen, knijp het brood uit en voeg ook toe. Bewaar de melk.
- Voeg alles toe in de pan
- Goed mengen en even meebakken
- Schep het over in de ovenschaal
- gooi 2 eieren in de melk, mengen met garde
- giet over het mengsel
- decoreer met wat laurierblaadjes
- schuif in de oven, 180 graden en wacht 30 a 40 minuten
- lekker met rijst, als je wat kurkuma toevoegt bij het koken van de rijst wordt ook deze prachtig geel.