Boboti
Van alle gerechten die de Zuid-Afrikaanse keuken rijk is, is boboti/bobotie/bobotjie zonder twijfel het bekendste (en misschien wel lekkerste). Wist je dat het eerste recept voor boboti(e) in 1609 in een Nederlands kookboek verscheen? Het waren waarschijnlijk de kolonisten van de Verenigde Oost Indische Compagnie die dit gerecht in Zuid-Afrika introduceerden. En daar zijn we ze erg dankbaar voor, want dit Zuid-Afrikaanse eten kun je met recht een smaaksensatie noemen. Om daarover te kunnen oordelen, zal je echter eerst de keuken in moeten. Want de lekkerste boboti(e) maak je natuurlijk zelf.
INGREDIENTEN VOOR 2 PERSONEN
- Plantaardige olie om in te bakken
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el kerriepoeder
- ½ el kurkuma
- ½ el gemberpoeder
- 250 g rundergehakt
- 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
- Handje rozijnen
- 1 el abrikozenjam
- 3 el appelciderazijn, of andere fruitige azijn (vers citroensap mag ook)
- 1 runderbouillonblokje, verkruimeld
- 100 ml slagroom of kookroom
- 250 g sperziebonen
- ½ el fijngehakte verse koriander of platte peterselie
- ½ appel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 ei
- 75 ml melk
- 1 sneetje witbrood, zonder korst
- 2 laurierblaadjes
- 5 stuks hele amandelen
BEREIDINGSWIJZE
- Scheur het brood in stukjes en laat het weken in de melk.
- Was de sperziebonen en snijd de uiteinden eraf. Halveer ze.
- Fruit de ui en knoflook op laag vuur in wat olie tot ze zacht zijn.
- Voeg de kerrie, kurkuma en gember toe en bak even mee.
- Doe het gehakt erbij en maak het gehakt met een vork fijn.
- Knijp het brood uit (melk bewaren) en voeg toe aan het gehakt, samen met de tomaten uit blik + half blik water, rozijnen, jam, azijn, slagroom en de bouillontablet.
- Breng aan de kook, voeg de sperziebonen toe en zet het vuur weer laag.
- Stoof het gehakt en de sperziebonen – zonder deksel – net zolang totdat de sperziebonen beetgaar zijn, het gehakt zacht en mals is en de saus is ingedikt. (Dit kan makkelijk een uur of nog langer duren, maar je krijgt hierdoor wel het allerzachtste en lekkerste vlees.)
- Voor een snellere variant kun je de sperziebonen ook in een aparte pan beetgaar koken en op het laatste moment toevoegen aan de saus. De toevoeging van het water aan de saus mag je dan achterwege laten, waardoor de saus direct al wat dikker is en niet zo lang hoeft op te staan.
- Roer op het laatste moment de appel en koriander of de peterselie door de saus.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Roer het ei met een snufje zout door de melk en klop lichtjes los.
- Schep het gehakt in een ovenschaal en giet het eimengsel eroverheen.
- Verdeel de amandelen en laurierblaadjes erover en bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant gestold en mooi goudbruin is.
Serveer met witte rijst en eventueel een lepeltje crème fraîche (dit smaakt er heerlijk bij!).
Eet smakelijk