Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Die nu in de winkel liggen komen uit Spanje of nog zuidelijker maar zometeen zijn de Hollandse bloemkolen er weer in overvloed en dan heb je dit recept alvast liggen.

We maken een variant op basis van kippenbouillon, vegetarisch kan natuurlijk ook, dan is een blokje groentenbouillon heel handig.

Boodschappenlijst:

  • bloemkool (1,49 met extra meszegel bij de Vomar)
  • glas melk
  • pakje Campina room culinair of een andere kookroom (lang houdbaar)
  • bakje kippenvleugels of boutjes om bouillon van te trekken
  • 1 prei, 1 winterwortel, 1 ui, 1 (of 2) stengel bleekselderij.
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • uitgebakken spekjes ter garnering

Bouillon

We maken WUPS, wortel, ui, prei, selderij voor de bouillon, snij deze allemaal in kleine stukjes en zet dit op in koud water samen met de kip. Voeg eventueel meer smaakmakers toe (peperkorrels, korianderzaad, foelie etc) en laat dit tenminste een klein uurtje zachtjes trekken.

Roux

Om de soep zometeen te binden hebben we roux nodig, smelt de boter in een klein pannetje, zodra het bruisen is afgelopen in 1x de bloem er bij en deze doorhalen met een spatel, het wordt een klont, blijf deze bewegen en laat het garen.

Bloemkool

Deel de bloemkool in kleine stronken en gaar deze in mengsel water/melk.

Zodra de bloemkool gaar is kan de soep gemaakt worden, zeef de bouillon en voeg deze toe aan de bloemkool, blender met staafmixer, voeg room toe en bind af met de roux.

Spekjes uitbakken

Dit kan in een pannetje of in de oven, eventueel op wat keukenpapier voor een droger resultaat. Direct na het bakken kan je de spekjes een extra kick geven door er paprikapoeder of chilivlokjes over te strooien en even te schudden.

Tip

In een grote (appelsap) fles kan deze soep zeker een week of twee gekoeld bewaard worden als hij vacuum trekt. Het is ook een prachtige basis voor een saus voor bijvoorbeeld lasagne. Er zijn nog flessen in het Fort op voorraad.

Serveren

Doe de soep in een kom en garneer het met wat uitgebakken spekjes.