Bloemkoolschotel
Vorige week gebruikten we een bloemkool samen met wortel voor een Indiaas achtige curry. Ik zie dat de bloemkolen nog in de bonus zijn bij de AH dus laten we er nog eentje slachten!
Deze ovenschotel kan je weer prima de volgende dag opwarmen, de smaken zijn dan mooi doorgetrokken.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kilo aardappels (iets kruimig)
- 500 gram bloemkool (in kleine roosjes gesneden)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook (aanwezig)
- 500 gram gehakt
- 1 eetlepel kerriepoeder (aanwezig)
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder (aanwezig)
- 200 gram crème fraîche
- 100 ml melk (+ een scheutje extra)
- 1 ei (middel)
- 1 eetlepel peterselie (vers – fijngesneden)
- 1 theelepel uienpoeder (aanwezig)
- 75 gram geraspte kaas
- olie, nootmuskaat, peper en zout (aanwezig)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
- Zet een ruime pan met water en een snuf zout op het vuur en kook hierin de aardappels beetgaar.
- Slacht de bloemkool, maak roosjes, die stomen we even kort in de oven.
- Ondertussen snipper je het uitje en snij je de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot het lekker begint te ruiken.
- Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul terwijl je het op smaak brengt met een eetlepel kerriepoeder en een eetlepel gerookte paprikapoeder. Tip: eerst de kruiden even myoteren, daarna het gehakt pas toevoegen.
- Als de bloemkool beetgaar is, giet je dit af en voeg je het toe bij het gehakt. Schep om zodat ook de bloemkool lekker gekruid is en breng verder op smaak met peper en zout. Bak de bloemkool even kort mee.
- Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze fijn tot een puree of gebruik hiervoor een pureeknijper. Meng 50 gram crème fraîche, een scheutje melk en naar smaak peper, zout en nootmuskaat door de aardappelpuree.
- Maak het roommengsel door 150 gram crème fraîche, 100 ml melk, 1 ei, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 theelepel uienpoeder te mengen en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Verdeel het gehakt met de bloemkool over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree daaroverheen. Strooi de geraspte kaas erover.
- Zet de ovenschaal met bloemkool voor ca. 30-45 minuten in de oven tot de aardappelpuree licht goudbruin is en eet smakelijk!
Extra
Als je het leuk vind kan je ook de bladeren van de bloemkool omtoveren tot iets eetbaars, ik maakte er ooit een kimchi mee maar een chutney is ook een leuk product dat je als condiment kan gebruiken, het blijft zeker een week goed in de koelkast.
Dit recept gaat uit van 100 gram bloemkoolblad, weeg je overblijfselen en pas zonodig aan:
Chutney van bloemkoolblad
Een creatie van Vojtech Végh.
Ingrediënten
- 100 gram bloemkoolblad
- 50 gram ui, fijngesnipperd
- 5 gram knoflook, fijngehakt (aanwezig)
- 20 gram suiker (aanwezig)
- 20 gram appelciderazijn (aanwezig)
- 375 ml. water
- 0.5 gram komijn (aanwezig)
- 0.25 gram kurkuma (aanwezig)
- 0.25 gram kaneel, gemalen (aanwezig)
- 0.25 gram gemberpoeder (aanwezig)
- naar behoefte zonnebloemolie (aanwezig)
- naar behoefte zout en peper (aanwezig)
Bereiding
- Snijd de bladeren los van de nerven, en hak de nerven fijn.
- Fruit de ui en knoflook aan op middelhoog vuur met de zonnebloemolie tot deze glazig zijn.
- Voeg vervolgens de specerijen toe en roer voor 30 seconden mee.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en gaar op middelhoog vuur tot het vocht hangend is rondom de vaste delen.
- Stort in een bak en laat volledig afkoelen.
- Breng op smaak met zout en peper.
Toepassingen
- Heerlijk in een gerecht met garnaal, aardappel en koriander.
- Combineert goed bij rode ui, tomaat en bieslook.
- Perfect met lente ui, kip en rijst.