Bieten Halwa

Bieten Halwa

Bieten-halwa is een traditioneel nagerecht uit Noord-India dat vooral wordt gegeten tijdens feestelijke gelegenheden, zoals het lichtjesfeest Divali. Dit dessert is heerlijk zoet en romig! Als je geen bieten lust, zul je je verbazen, dat je dit wel lekker vindt. Het is dit een gerecht, waarbij de kruiden en de suiker samen een heerlijke brij aan fijne smaken vormen. En de kleur van de bieten zorgt ervoor dat het oogstrelend gerecht is, als het op tafel staat of uitgeserveerd wordt.

Ingrediënten

  • 500 g rauwe rode biet, geschild en fijn geraspt
  • 600 ml volle melk
  • 6 eetl. suiker
  • 3-4 eetl. ghee of roomboter
  • 2 theel. gemalen kardamom
  • gehakte pistache- of cashewnootjes voor garnering

Materialen
Kleine vormpjes

Bereiding

  • Breng de geraspte biet met de melk in een braadpan aan de kook en laat ongeveer een half uur zonder deksel op laag vuur sudderen tot de biet zacht is.
  • Voeg de suiker en boter of ghee toe.
  • draai het vuur hoog: laat flink koken en blijf roeren tot de melk bijna helemaal is verdampt.
  • Roer de kardamom erdoor en laat iets afkoelen.
  • Pureer de halwa in een hoge kom met een staafmixer zo glad mogelijk.
  • Wrijf het mengsel door een zeef als je het helemaal glad wilt hebben.
  • Stort het mengsel in de vormpjes.
  • Laat de halwa in de koelkast goed koud worden.

Serveer in kommetjes of op bordjes en bestrooi met gehakte nootjes.

Eet smakelijk!