Biet Bourguignon
Alleen de naam al vind ik fantastisch: ‘Biet Bourguignon’, en dan met een Frans accent.
Dit is een gerecht dat perfect geschikt is om te maken in dit staartje van de winter. Een hele warme, aardse maaltijd vol met leuke wintergroenten die lekker lang gegaard zijn.
Tip: maak deze een dag van te voren, dan wordt hij nog lekkerder!
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 4 ongekookte rode bieten
- 2 grote wortels
- 2 takjes tijm
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 100 ml groentebouillon
- 2 laurierbladeren
- 1 eetlepels olijfolie
- 2 portobello’s
- 5 champignons
- 2 sjalotjes
- 150 gram ongekookte linzen of 1 blik gekookte linzen
Begin met de stoofpot.
- Snij de ui en de knoflook fijn.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en stoof de ui en knoflook glazig.
- Was en schil ondertussen de rode bieten en snij ze in kleine blokjes.
- Snij de wortel in flinke repen.
- Voeg de rode biet, de wortel en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
- Laat 5 minuten garen terwijl je regelmatig roert.
- Voeg dan de tomatenpuree, de rode wijn, de bouillon en de laurierbladeren toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 40 minuten zachtjes koken.
- Was de ongekookte linzen in een zeef onder stromend water en kook ze 15 tot 20 minuten’, ze moeten ‘al dente’ (beetgaar) zijn.
- Maak de champignons en de portobello schoon met een keukenpapiertje, snij de portobello in reepjes en de champignons in blokjes.
- Snipper de sjalotjes.
- Verhit in een koekenpan een eetlepel olie en laat de ui, de portobello’s en de champignons rustig bakken tot ze zacht en goudkleurig zijn.
- Voeg zout en peper toe naar smaak en zet opzij.
- Proef na 40 minuten de stoofpot en voeg eventueel meer bouillon, wijn of kruiden toe naar smaak. De groenten moeten nu goed gaar zijn.
- Voeg de champignon-mix toe aan de bourguignon, kook nog 10 minuten zachtjes door.
Serveer op diepe borden met een schepje linzen en wat extra tijm.
Eet smakelijk!