Aubergineknoedels alla Parmigiana

Aubergineknoedels alla Parmigiana

Dit recept is best wat werk, het is helemaal geen gek idee om het te verdubbelen want dat maar een fractie meer werk en als je dit een keer proeft dan wil je meer :)

Het recept bestaat eigenlijk uit twee hoofddelen: de ballen en de saus.

We beginnen echter met het maken van broodkruim:

  • pak 3 a 4 plakken oud brood, zuurdesem of iets anders moois is des te beter
  • snij dit in grove stukken
  • droog het in een oven van 150 graden circa 15 minuten
  • maal het brood in de keukenmachine, met moet wat grof blijven.

De tomatensaus

Als tweede maken we de saus, de voorbereiding kost niet heel veel tijd en deze kan dan lekker lang pruttelen terwijl we bezig zijn met de tijdrover.

  • 3 tenen knoflook
  • bodempje olijfolie
  • 400 gram roma tomaten uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • theelepel chili-vlokken
  • theelepel paprikapoeder
  • eetlepel verse oregano gehakt
  • (schepje donkere bastaardsuiker)
  • zwarte peper / zout

De ballen

Voor de ballen bakken we eerst de aubergines, daarna hakken we ze en voegen ze samen met alle andere ingredienten om er ballen van te draaien. Deze bakken we vervolgens.

  • 500 gram aubergines (twee grote of drie wat kleinere)
  • 50 gram broodkruim
  • 75 ml olijfolie
  • 50 gram ricotta
  • 40 gram parmezaanse kaas
  • 5 gram peterselie
  • 1 ei en een extra dooier (je houdt een wit over)
  • 8 gram basilicumblaadjes
  • een eetlepel bloem
  • zwarte peper / zout

Snij de aubergines eerst in plakken en daarna in stukken, meng deze royaal met de olie in een bak en bak ze vervolgens in een hete bakpan. Blijf er bij, bestrooi met zout in de pan en zorg er voor dat het mooi bruin bakt met zo min mogelijk vocht.

Om extra vocht kwijt te raken kan je ze eventueel nog even nabruinen op een bakplaatje in de oven op 180 graden. Ze mogen best flink bruin worden maar verbranden is natuurlijk niet goed.

Meng ondertussen alle ingredienten behalve de aubergines en de olijfolie.

Hak de aubergines tot grove moes en laat ze afkoelen totdat ze gemengd kunnen worden (<30 graden celsius)

Meng dan de aubergine door het mengsel door, als het wat te nat is kan je wat bloem toevoegen. Strooi ondertussen wat bloem in een bakblik en vorm ballen ter grote van een ping-pong bal, leg deze in het bakblik met bloem.

Als alle ballen gevormd zijn kunnen ze gebakken worden, bak ze rondom royaal in de olie.

Zodra alle ballen gebakken zijn kan je het gerecht afmaken, dat kan in ons geval het beste thuis, gooi de saus in een ovenschaal, verspreid hierin de ballen en verwarm dit goed door in de oven (ongeveer 20 minuten op 160 graden, zodra de saus borrelt is het goed)

Afwerken

Het gerecht wordt in de schaal geservereerd, voordat je hem op tafel zet scheur je basilicum blaadjes en kalamata olijven en verdeel je deze over de saus tussen de ballen. Daarna werk je het af met geraspte parmezaanse kaas.

  • gescheurde basilicumblaadjes
  • 30 gram kalamata olijven
  • parmezaanse kaas

Dit recept is een bewerking van een recept van Ottolenghi uit het boek Flavour.