Alles over ui

Alles over ui

Welke soorten ui zijn er en welke gebruik je waarvoor?

Uien zijn de basis van heel veel gerechten. Maar er zijn zo veel soorten dat het soms lastig kiezen is.
Er zijn uien in vele vormen en maten. Rood, wit, bruin, klein, groot, enorm, plat, rond, ovaal en qua smaak van mild en zoet tot sterk en pittig. En elk land, elke streek kent eigen ui-soorten.
Welke ui gebruik je nou voor welk gerecht
?

Dit artikel uit het tijdschrift Delicious zet alle soorten uien voor je op een rij.

Gewone gele ui

Een niet al te grote ui die vrij scherp van smaak is, maar toch ook iets zoets heeft. Vooral als je hem langzaam fruit op laag vuur. Deze ui voor ‘alledaags’ gebruik doet het goed als basis van stoof- en roerbak- gerechten en soep. De schil geeft als je het meetrekt met de bouillon een mooie, goudgele kleur.

Rode ui

De rode ui is iets zoeter dan de gele. De milde smaak en mooie kleur maken hem geschikt voor salades en andere rauwe toepassingen. Week rode ui voor een mildere smaak een halfuur in ruim water. Bij verhitten gaat de frisse kleur verloren.

Grote witte ui

Deze grote ui bevat meer water en is daardoor lekker knapperig. De smaak van deze knapperige ui is vrij scherp. Heel geschikt om mee te roerbakken en ook fijn om te vullen. Of om in zijn geheel te stoven of te roosteren: als ze gaar zijn transformeert deze vlezige ui zich tot complex, zoet ‘uienvlees’.

Sjalot

De sjalot is niet echt een ui, maar wel familie van. Niet heel scherp, een iets verfijndere en zoetere smaak dan ui. Als ze eenmaal gebakken zijn, ontwikkelen ze een zoete, pittige uiensmaak met een hint van knoflook. Gebruik rauwe sjalot fijngesnipperd in gerechten die maar een hint van ui nodig hebben.

Zilverui

Deze kleine uitjes in hun zilveren schilletje hebben een lekker stevige smaak. Onmisbaar ingrediënt in de klassieke boeuf bourguignon. Verse zilveruien zijn lastig te krijgen, meestal worden ze ingemaakt verkocht

Bosui

Een jonge ui waarvan de bol nog niet goed ontwikkeld is en waarvan het loof nog groen is. Bosui heeft een milde smaak.

Lente-ui

Hetzelfde als een bosui, maar dan nóg jonger geoogst. Het bolletje is nog niet ontwikkeld en de lente-ui ziet er daarom uit als een lange dunne stengel. Lente-ui heeft een lichte uiensmaak. Bos- en lente-ui zijn perfect om rauw te gebruiken, om in te maken, of om door een beslagje te halen en te frituren, of natuurlijk om te stoven of te grillen.