Vietnamese Loempias

Vietnamese Loempias

Theo kan er dan wel speciaal voor op reis gaan maar ondertussen maken wij ze gewoon in de Fortkeuken!

We maken ze helemaal zelf, inclusief de vellen:

Loempia vellen

Ingrediënten:

  • 200 gr bloem
  • 300 ml water
  • 1/2 tl zout

Bereiding:

  • Meng je zout met je bloem en gooi daarna je water erbij.
  • Alles goed mengen met elkaar en werk het beslag door een bolzeef heen om zo alle klontjes eruit te halen.
  • Zet een pan met een anti aanbaklaag op het kleinste vuur wat je hebt en zet je vuur aan.
  • Smeer met een kwast op de bodem van de pan je beslag heel dun uit, zo dun mogelijk zonder dat er gaten ontstaan.
  • Zet je vuur langzaam wat hoger totdat je beslag wit en een beetje gaar wordt.
  • Haal voorzichtig uit de pan en maak je pan daarna schoon met een nat doekje.
  • Zorg dat je je vellen bewaard op een bord onder een schone theedoek.
  • Herhaal alle stappen totdat je beslag op is

Loempia vulling

Ingrediënten

Let op: Ik koop gedroogde shiitakes, gamba en glasnoedels voor gezamelijk gebruik!

  • 30 gr gedroogde Shi-itakes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 rode pepper, gehakt
  • 80 gr wortel, geraspt
  • 200 gr gamba’s, heel erg fijn gehakt
  • 200 gr varkensgehakt
  • 60 gr gekookte glasnoedels
  • 2 tl vissaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 el suiker
  • 1/2 el peper
  • 1/2 el zout
  • 1 ei

Bereiding

  • Week je shiitakes in warm water voor 15 min en hak ze daarna helemaal fijn.
  • Gooi je gesnipperde ui, gehakte peppers, geperste knoflook, gehakte shiitakes, geraspte wortels samen met je gehakte gamba’s bij je varkens gehakt en meng alles goed door elkaar.
  • Snij je gekookte glasnoedels in stukjes en meng met je gehaktmengsel samen met een eitje.
  • Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Rauw proeven gaat niet dus pak een stukje druk het plat en bak het gaar in een pan en dan even proeven.
  • Pak een loempiavel en vul je vel met 2 a 3 el van je vulling.
  • Vouw eerst over de vulling heen en rol voor de helft op, daarna de zijkanten dicht vouwen en helemaal oprollen.
  • Het einde even een beetje nat maken. Met je vinger en dan dicht rollen. Probeer dit zo strak mogelijk te doen.
  • Frituur op 180 graden
  • Loempia wikkel in een blaadje sla en klaar voor je saus.

De bekende zoet-zuur transparante saus past hier natuurlijk prima bij maar als he iets anders wilt proberen kan je deze traditionele saus proberen:

Nuoc cham (Vietnamese dip saus)

Ingredienten

Zelf een chili meenemen, ik zorg voor de rest, de Koh Thai vissaus is deze week in de aanbieding bij de AH, ik sla een voorraadje in.

  • 60 ml vissaus
  • 50 gr suiker
  • 80 ml water
  • 2 el limoensap
  • 2 tl rijstazijn
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 1 kleine rode chili fijn gehakt

Meng alle ingredienten door elkaar, klaar.

Hieronder de resultaten: