Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep

Het wordt kouder, tijd voor erwtensoep!
Erwtensoep is een typisch Hollands en winters recept, een echte klassieker. Je kunt het niet Hollandser of winterser hebben als met erwtensoep. Vaak wordt deze met varkenskrabbetjes of varkenspoot en rookworst gemaakt. Ik bekeek de recepten in de veganistische en vegetarische kookboeken en ook in een oudhollands huishoudschool-kookboek.
Opvallend is dat ik in dat laatste boek ook plantaardige versies vond: een recept met spliterwten, prei, knolselderij, ui, geraspte aardappel en zout. Dat is de basis. Er zijn vleesloze erwtensoepen die worden aangekleed met kruiden en andere groenten, maar eigenlijk geldt: hoe simpeler, hoe beter.
In deze vegetarische erwtensoep zit natuurlijk geen rookworst, al bestaat er tegenwoordig vegetarische rookworst. We garneren de soep met croutons. In de soep zitten lekker veel groenten, dus het is zeker een gezonde maaltijd.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 g groene spliterwten
  • 1 à 2 laurierblaadjes
  • 1 l groentebouillon
  • (olijf)olie
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • ¼ selderijknol, in blokjes
  • 1 à 2 vastkokende aardappelen, in blokjes
  • 1 prei, gewassen, in ringetjes

Croutons

  • 4 sneetjes bruin brood
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theel. gerookt paprikapoeder
  • beetje platte peterselie, fijngehakt

Materialen
Grote soeppan
Bakje voor de croutons

Bereidingswijze
Spliterwten hoeven niet geweekt te worden.

  • Breng 1 liter bouillon met de laurierbladen aan de kook.
  • Spoel de spliterwten goed af en laat ze uitlekken en doe ze in de bouillon.
  • Breng aan de kook en laat op laag vuur 40minuten koken.
  • Snijd de wortel, knolselderij en de aardappel in blokjes.
  • Was de prei en snijd deze in ringetjes.
  • Verhit in een ruime koekenpan of hapjespan wat olie en bak daarin de wortel, selderijknol en aardappelen.
  • Bestrooi met zout naar smaak.
  • Voeg de prei toe en laat alles ruim 5 minutenbakken op halfhoog vuur. Roer af en toe.
  • Voeg de groenten toe aan de soep en roer goed door.
  • Breng alles weer aan de kook, zet het vuur laag en laat nog 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Croutons

  • Verwijder de korstjes van het brood en snijd het in dobbelsteentjes.
  • Verwarm een royale scheut olie in de koekenpan en doe het brood erin.
  • Pers de knoflook erboven uit, doe er het gerookte paprikapoeder bij en roer goed door.
  • Bak tot de croutons goudbruin zijn.
  • Garneer de soep met de peterselie en wat croutons.
  • Serveer met stokbrood of roggebrood.

Eet smakelijk!