Vegan Chocolademousse

Vegan Chocolademousse

Voor het vocht van kikkererwten is een speciale naam: aqua faba ; vrij vertaald bonenvocht dus echt vreselijk origineel is het niet maar het heeft wel een bijzondere eigenschap, het gedraagd zich vrijwel gelijk als kippen-eiwit.

Daardoor is het in korte tijd enorm populair geworden in de patisserie; het is een prachtige vervanger voor dierlijk eiwit!

Zo kan je bijvoorbeeld een hele lekkere chocolademousse maken zonder rauw ei en zonder slagroom:

Ingrediënten voor twee porties

  • 100 gr pure chocolade (of melk als je dat lekkerder vind)
  • 100 ml aquafaba (ongeveer 1 klein blikje kikkererwten)
  • 3 el suiker
  • 1 el citroensap

Bereiding

  1. Open het blikje kikkererwten. Verzamel de vloeistof (aquafaba) en bewaar de kikkererwten voor een andere keer.
  2. Klop de aquafaba met een mixer. Voeg geleidelijk suiker en citroensap toe. Blijf kloppen tot stijve pieken ontstaan. Zet opzij.
  3. Smelt de pure chocolade au bain-marie door een kom boven een pan met een klein laagje kokend water te plaatsen.
  4. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en doe ze in de kom. Roer voorzichtig tot de chocolade volledig is gesmolten. Laat afkoelen op kamertemperatuur, maar zorg ervoor dat de chocolade vloeibaar blijft.
  5. Meng nu de helft van de opgeklopte aquafaba met de gesmolten chocolade in een grote kom tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens het laatste deel van de opgeklopte aquafaba toe en vouw dit voorzichtig door de rest van het chocolademengsel. > Het trucje is om voorzichtig te vouwen tot alles gemengd is zonder de lucht uit het beslag te slaan.
  6. Verdeel het chocoladebeslag over 2 glazen en plaats in de koelkast om minstens 1 uur op te stijven.