Thema: Ananas
Wat doen we volgende week? Dat is de vraag die ik regelmatig hoor aan het einde van de maandag-avond. Er vliegen wat suggesties over en weer en dan wordt er meestal afgesloten met "bedenk maar iets we horen het wel".
De volgende dag knaagt die opdracht dan een deel van de dag door, soms maar heel even, als het idee snel komt. Maar op andere momenten suddert het wat langer door.
We maakten de kaas-ui taart; een succesnummer op een van mijn jaarlijkse catering-klussen. Zo kwam ik op het idee van de Ananas-cake, afgelopen zomer maakte ik die voor het eerst en ook dat werd een instant-classic.
Nu is alleen een cake niet echt heel spannend , dus dan maken we ook gelijk maar een panna-cotta met een ananas thema.
Dus we maken:
- De Ananas cake https://kgwkoken.nl/ananas-cake/
- De Ananas panna cotta https://kgwkoken.nl/ananas-pannacotta/
Boodschappenlijst voor beide gerechten:
- 100 g bruine basterdsuiker
- 100 g roomboter
- 4 eieren
- 220 g kristalsuiker
- mespuntje zout
- 160 ml zonnebloemolie
- 500 g yoghurt
- 190 g bloem
- 12 g bakpoeder
- 1 citroen
- 100 ml melk
Neem vooral GEEN ananas mee, ik heb voorraad die op moet!
Verder regel ik gelatineblaadjes voor een ieder, die staan dus wel in het recept maar hoeven niet gekocht te worden.
Hieronder de recepten in dubbelzijdig printbare PDF:
Neem voor de cake een platte bakvorm mee die niet lekt, dus geen springvorm!
Mocht je die niet hebben, dan moeten we iets improviseren, neem dan in ieder geval een snijplank of iets dergelijks mee waar je een platte cake op mee kan nemen zonder dat hij breekt.
Voor de Pannacotta is het handig om deze in een glas of hoog bakje te gieten en daarin ook mee te nemen. Je kan een eigen glazen meenemen, er is ook een beperkte voorraad transparante plastic bekertjes die eventueel gebruikt kunnen worden.
Ananas is een woord uit het Tupi, de taal van de Tupi-indianen, en betekent uitmuntende vrucht.[1] De Spanjaarden noemden de vrucht piña, naar de dennenappel (cono de pino). Er is één andere taal die de oorspronkelijke naam negeerde en een afgeleide van het spaans gingen gebruiken..