Texturen van koffie

Texturen van koffie

Een geraffineerd dessert voor na een etentje: vier koffiegerechten. Hier maak je indruk mee.
Dien van alle vier gerechten iets op. Het lijkt veel werk, maar het is leuk en je kunt alles van te voren klaarmaken. Deze recepten van Maria Elia zijn de moeite waard!

Dit dessert bestaat uit

  • Peren in koffie gepocheerd
  • Crème-karamel met koffiebonen
  • Koffietuiles
  • Blokjes van koffiegelei (deze maak je thuis)

Hieronder volgen de recepten.

Peren in koffie gepocheerd

Ingrediënten
Porties: 4

  • ¾ liter sterke koffie
  • 90 gr. fijne kristalsuiker
  • 6 kardemonpeulen
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 4 peren

Bereiding

  • Breng de koffie met de suiker en de kruiden aan de kook en laat dit zachtjes koken tot de suiker is opgelost tot een koffiesiroop.
  • Schil de peren met een dunschiller maar laat het steeltje eraan zitten.
  • Wrijf de peren, om een mooie gladde buitenkant te krijgen, na het schillen rustig in een theedoek.
  • Leg de peren in de koffiesiroop, dek ze af met een stuk bakpapier en verzwaar ze met een bord.
  • Laat ze op een laag vuur 20 minuten trekken.
  • Neem de pan van het vuur en laat de peren in de vloeistof afkoelen.
  • Zeef het pocheervocht, meet 3 dl af voor de gelei (zie hieronder).
  • Laat de overgebleven vloeistof tot stroperig inkoken

Crème-karamel met koffiebonen

Ingrediënten
Porties: 4
Voor de karamel

  • 110 gr fijne kristalsuiker
  • 2 dessertl. water
  • 2 eetl. sterke koffie
    Voor de vanillevla
  • 225 ml slagroom
  • 1 eetl. Koffiebonen
  • ½ vanillestokje opengesneden en de zaadjes eruit geschraapt
  • 1 eidooier
  • 1 ei
  • 65 gr fijne kristalsuiker
    Materialen
    4 ovenvaste schaaltjes (ramekins)

Bereiding

  • Verwarm voor de karamel de suiker en het water op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Draai het vuur hoger en breng de siroop zonder te roeren aan de kook en laat hem tot karamel koken.
  • Neem de pan van het vuur en giet er rustig de koffie bij (pas op: heet!)
  • Roer tot het mengsel glad is en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de ramekins.
  • Verwarm de oven alvast voor op 150°.
  • De slagroom met de koffiebonen en de vanille verwarmen op een laag vuur, tegen de kook aan.
  • Neem de pan van het vuur en laat het roommengsel 10 minuten trekken.
  • Breng water in een pan aan de kook voor de "bain marie".
  • Klop de eidooier met het ei en de suiker "bain marie" tot een bleke dikke massa.
  • Giet het roommengsel door een zeef op het eimengsel en roer goed.
  • Verdeel het mengsel over de ramekins.
  • Leg een theedoek in een braadslee, zet de ramekins erin en giet zoveel kokend water in de braadslee dat het tot halverwege de ramekins komt.
  • Zet het geheel nu in de oven en bak 30-40 minuten; tot de vla stevig is geworden.
  • Neem de ramekins uit het waterbad en laat ze afkoelen; zet ongeveer 2 uur of de volgende dag in de koelkast
  • Ga voor het opdienen met een mes rondom tussen de wand van de ramekins en stort de puddinkjes.

Koffietuiles

Ingrediënten

  • 40 gr boter
  • 2 theel. instant koffiekorrels
  • 40 gr. bloem
  • 40 gr. poedersuiker
  • 1 eiwit

Bereiding

  • Doe de boter in een pan en verwarm deze rustig tot hij nét is gesmolten; voeg de koffiekorrels toe en roer tot ze zijn opgelost.
  • Zeef de bloem en de poedersuiker en klop met een houten lepel het eiwit en de botermassa tot een glad deeg.
  • Zet voor gebruik minstens 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven alvast op 180°.
  • Strijk het deeg in een heel dunne laag over de bakplaat bekleed met bakpapier of een siliconenmatje.
  • Bak 4-5 minuten tot de rand begint te kleuren.
  • Laat de koek afkoelen en breek hem in lange schotsen.
  • Bewaar in een goed afsluitbare trommel.

Blokjes van koffiegelei

Ingrediënten
Porties: 4

  • 3 dl pocheervocht
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiding

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng het pocheervocht van het vorige recept aan de kook.
  • Roer de uitgeknepen gelatine erdoor en laat oplossen.
  • Giet de vloeistof in een plastic bak; laat hem afkoelen en in de koelkast opstijven.
  • Snijd de gelei in blokjes