Roti kip masala

Roti kip masala

Voor 4-6 personen

We hebben dit seizoen eten uit allerlei keukens gekookt maar de Surinaamse hebben we tot dusver nog overgeslagen. Dat moeten we even goed maken!

Roti is de pannenkoek en die eet je met iets er bij. Kip met kerrie en rijst is geen roti. Dat is kip kerrie met rijst. Iets mag pas roti heten als er zo'n "plaat" bij zit. In 2017 leerde de HEMA op de harde manier omdat ze in het restaurant "roti" serveerden zonder de roti:

Wij maken hem met de pannenkoek (eh sorry: rotiplaat) en zullen er een groene Fernandez bij drinken eten...

Aan de slag:

Voor de masala kip:

– 2 uien
– 4 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– 750gr kippendij en poot, met bot geeft meer smaak, bij
– 750gr stevig kokende aardappelen
– 500gr kouseband (of sperziebonen)
– 2 kleine Surinaamse maggi blokjes of 1 groot kipbouillon blokje
– 1tl zwarte peper
– 1tl gemalen komijn
– 2 volle el Surinaamse masala
– 2el tomatenpuree
– zonnebloemolie
– zout

Voor de roti vellen

– 4 grote aardappels (bloemig)
– 2 teentjes knoflook
– 1/2 rode peper
– 15gr roomboter
– klein scheutje melk
– 400gr zelfrijzend bakmeel
– 30ml zonnebloemolie + nog flink extra nodig voor het bakken
– 300ml lauwwarm water
– peper en zout

De surinaamse masala is bij Albert Heijn te vinden voor 65 cent
H. Nandan Masala nandan bestellen | ah.nl
Op zoek naar H. Nandan Masala nandan? Je vindt het bij Albert Heijn. Vandaag besteld, morgen in huis. Voor jou geen gesjouw.

Bereiden kip masala

Schil de uien en knoflook en verwijder de zaadlijsten van de rode peper. Hak dit helemaal fijn, een hakmolentje doet hierbij wonderen. Snijd de kip in medium stukjes, ongeveer zo groot als een dobbelsteen. Schil de aardappelen en snijd deze in ongeveer dezelfde stukjes. De kouseband snijd je in stukjes van ongeveer 2cm lang. Zet alles op aparte borden klaar.

Neem een grote wok en verhit hier 2el zonnebloemolie in. Fruit het ui/knoflook/peper mengsel een minuutje in de hete olie. Strooi, de peper, komijn en masala erbij en verkruimel de maggi blokjes erboven. Roer dit goed door en voeg eventueel een klein scheutje water toe. Bak dit even door totdat je een heerlijk geurende masala pasta hebt.

Doe de stukjes kip erbij en bak deze in een paar minuten bruin. Schep de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuutje door. Als laatst gaan de aardappels en kouseband erbij. Goed door elkaar mengen zodat alle aardappels en kouseband een laagje masala hebben. Breng op smaak met zout en laat het op laag vuur sudderen totdat aardappels gaar zijn en saus is ingekookt.

Bereiden roti vellen

Maak eerst een aardappelpuree met knoflook en peper. Kook de aardappels helemaal gaar. Hak de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) heel erg fijn. Een hakmolentje doet wederom wonderen. Als je er een klein scheutje zonnebloemolie bij schenkt, krijg je dit nog fijner.

Maak een hele fijne aardappelpuree door de gekookte aardappels eerst te stampen en daarna te mengen met boter en melk. Roer de gemalen knoflook met rode peper hier goed door heen. Gebruik een vork om nog verder te stampen zodat je geen klontjes hebt. En breng op smaak met peper en zout. Laat de vulling afkoelen.

Meng het zelfrijzend bakmeel met de zonnebloemolie, water en 2tl zout. Dit kun je mengen met de deeghaken van je mixer of met je handen. Het wordt een flink plakkerig deeg, kneed goed door en voeg steeds een beetje meel erbij om het niet alleen soepel maar ook wat minder plakkerig te krijgen. Zet het deeg apart in een kom met een theedoek erover en laat dit 30 minuten staan.

Hierna verdeel je het deeg in 6 gelijke delen. Strooi wat bloem op je aanrecht en leg hier de 6 bolletjes op. Maak met je vingers een kuiltje in ieder deegbolletje en schep hier een flinke eetlepel van de vulling in. Vouw de bolletjes dicht met je vingers zodat de vulling goed afgedekt en verdeeld is.

En nu komt het echte werk 🙂 Rol een bolletje uit met de deegroller tot een dunne plak, maar zorg ervoor dat je vulling er niet uitkomt. Dit is even oefenen, maar het gaat je zeker lukken. Ik zal verklappen dat ik 1 roti had met een heel groot gat in het midden, maar die smaakte er niet minder om. Leg de plak op een theedoek die je hebt bestoven met bloem. Zet een bakje met zonnebloemolie klaar (je hebt aardig wat nodig) en een kwastje.

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur en draai daarna het vuur terug tot medium. Kwast de bovenkant van de roti flink in met de zonnebloemolie en leg deze dan in de hete koekenpan. In de pan kwast je de andere zijde in met olijfolie. Als je pan heet genoeg is en je voldoende olie gebruikt dan zie je vrij snel allemaal bubbels in het deeg komen. Dat is goed! Draai na 2 minuten de roti om. En flip de roti als laatste nog 1 minuut aan de ene en 1 minuut aan de andere kant. Leg de roti op een bord en houdt warm. Deze stappen herhaal je voor alle roti’s.

Als de masala kip gereed is, serveer je deze samen met de roti pannenkoeken en sambal.

Dit recept is "geleend en aangepast" van Francesca die het weer bewerkte van Kay.

Roti masala kip recept van Kay
Ik maakte het heerlijke roti masala kip recept van Kayotic Kitchen. Het is even een klus, maar de liefde proef je terug in het eindresultaat.