Rendang en Sajoer boontjes

Rendang en Sajoer boontjes

Stoven is een langere bereiding die vooral heel geschikt is om de wat stuggere delen vlees lekker te maken. Recepten voor stoofschotels zie je over de hele wereld, in allerlei varianten. We maakten al eens een stoof van lamsvlees van zorg boerderij Hoogerlust met zuid-franse invloeden, vandaag zoeken we het nog een stukje zuidelijker en maken Rendang, de manier waarop men in Indonesië een karbouw verwerkte in de tijd dat er nog geen koeling was.

De Nederlandse keuken is, dankzij ons verleden in het gebied dat nu bekend staat als Indonesië, rijkelijk beïnvloed door deze exotische keuken. Zowel de Nederlanders die terugkwamen “uit de Oost” als de latere golf van vluchtelingen die na de onafhankelijkheid niet konden blijven in het nieuwe Indonesië gingen op zoek naar het eten dat men kende van daar.

Voor de rest van Nederland was deze keuken nieuw maar in het naoorlogs Nederland was men ook op zoek naar nieuwe smaaksensaties. Vanaf 1946 was er Conimex te vinden in de winkel, en in plaatsen als Den Haag en Amsterdam werden er Indonesische restaurants geopend door de Indische Nederlanders die zich hier vestigden.

Het succes van deze restaurants was voor de Chinese restaurants de aanleiding om zich voortaan Chin. Ind. Restaurant te noemen en ook de bekende gerechten uit de Indische keuken aan te bieden. In het midden van de jaren 80 waren er ruim 2000 van dit soort restaurants in Nederland en daarmee heeft de Aziatische keuken zich definitief in dit landje gevestigd.

Bij onze runderstoof maken we sajoer boontjes, een Indische bereiding van sperzieboontjes en uiteraard eten we dit met gekookte rijst.

Download het recept