Quiche met membrillo en stilton

Quiche met membrillo en stilton

Een vriendin heeft een boomgaard met ook een kweepeerboom. Bijna elk jaar geeft deze boom een enorme lading prachtige kweeperen. Daar krijg ik een groot deel van. Dat gebruik ik om onder andere membrillo van te maken.
Membrillo –dikke kweepeerpasta met suiker– wordt in Spanje als tapas met manchego (harde schapenkaas) geserveerd.
Voor dit recept van Ottolenghi gebruiken we ook membrillo. De combinatie van een pittige blauwe kaas en de intens zoete smaak van membrillo geeft een heerlijk opwindende sensatie in de mond.
Membrillo kun je vinden bij sommige kaas- of delicatessenwinkels of via internet.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote flespompoen, geschild en in blokjes van 2 cm (± 500 gr)
  • 1½ eetl olijfolie
  • 250 gr goede kwaliteit bladerdeeg
  • bloem om het deeg uit te rollen
  • 200 gr blue stilton, verkruimeld
  • 75 gr membrillo, in blokjes van 1 cm
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 150 ml crème fraîche
  • zout en peper

Materialen
Quichevorm (met losse bodem), bakpapier, blind-bakvulling (gedroogde bonen)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°.
  • Vermeng de blokjes flespompoen met de olie, zout en wat zwarte peper en verdeel ze op een bakplaat.
  • Rooster deze 30 minuten en schep ze halverwege om tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen buiten de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 190°.
  • Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Rol de vellen uit ter grootte van de quichevorm, leg het in de vorm en zorg dat het deeg een beetje over de rand hangt.
  • Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.
  • Leg hier overheen een nat gemaakt vel bakpapier en de bakvulling.
  • Bak deze bodem 30 minuten.
  • Verwijder de bakvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen.
  • Verdeel de pompoenblokjes over de bodem en leg de stilton en membrillo ertussen.
  • Klop de eieren los met de room en de crème fraîche en wat zout en zwarte peper.
  • Giet dit over de vulling en bak de quiche ongeveer 40 minuten tot het eimengsel gestold is.
  • Haal de quiche uit de vorm en laat hem even rusten.

Serveer hem warm of op kamertemperatuur.
Eet smakelijk!