Quiche met (Belgische) kaas, knolselderij en appel

Quiche met (Belgische) kaas, knolselderij en appel

Deze vegetarische quiche met smeuïge Belgische kaas is de ideale lunch. De stukjes appel, knolselder en vijg doen je de spekblokjes van de klassieke quiche Lorraine zo vergeten.

Ingrediënten voor 4 personen
1 recept quichedeeg (zie apart recept)

Voor de vulling

  • ¼ knolselderij
  • 1 appel
  • boter
  • 1 rode ui
  • 200 g (Belgische) kaas (in dit gerecht: Watou kaas of een andere romige kaas bv St Paulin of Port Salut)
  • 2 verse vijgen (verse perzikken of frambozen kan ook)
  • 6 eieren
  • een scheutje melk
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
    Verder nodig
  • een ronde bakvorm (diameter ongeveer 25 cm)
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten

Steunvulling:
Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken.

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor op 180 °C en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden
  • Bekleed er de ingevette taartvorm mee en laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen
  • Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan
  • Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem
  • Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem 15 minuten
  • Haal de quichevorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier
  • Snijd het overhangende deeg met een scherp mes aan de bovenkant van de bakvorm af
  • Zet de vorm nog 10-15 minuten terug in de oven tot het licht goudbruin van kleur is.

Vulling

  • Breng een pan licht gezouten water aan de kook
  • Schil de knolselderij en snijd hem in hapklare blokjes
  • Kook de knolselderij gaar in ± 10 minuten
  • Smelt een klontje boter in een pan
  • Schil de appel en snijd in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd de appel verder in blokjes
  • Bak de stukjes appel in de boter
  • Giet de knolselderij af en laat uitlekken
  • Pel de rode ui en snijd hem in halve ringen
  • Stoof de ui met de stukjes appel
  • Bak ook de knolselderij in de pan
  • Snijd de kaas in blokjes
  • Haal de quichebodem uit de oven
  • Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier
  • Verdeel de ui, appel en de knolselderij over het bladerdeeg
  • Leg er de blokjes kaas bovenop
  • Snijd de vijgen in blokjes en leg ze mee op de taart
  • Klop de eieren los met een beetje melk
  • Kruid met nootmuskaat, peper en zout
  • Giet het eimengsel over de quiche
  • Bak de quiche zo’n 30 minuten in de oven van 175-180 °C.

Eet smakelijk!