Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van bloem, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.
Van een quiche bestaan vele varianten. Naast de vorige vegetarsiche versie kon de klassieke versie de 'Quiche Lorraine', niet uitblijven. Je maakt 'm met prei en lekkere spekblokjes. Deze hartige taart lust iedereen!

Ingrediënten
1 recept quichedeeg (zie apart recept)

Voor de vulling

  • 1 prei
  • 200 g spekblokjes
  • 200 gr gruyère (gerasp)
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 200 ml room
  • boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Verder nodig

  • een ronde bakvorm (diameter ongeveer 25 cm)
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten

Steunvulling:
Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken.

Bereidingswijze

  • Verwarm de over voor op 180 °C en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden
  • Bekleed er de ingevette taartvorm mee en laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen
  • Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan
  • Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem
  • Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem 15 minuten
  • Haal de quichevorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier
  • Snijd het overhangende deeg met een scherp mes aan de bovenkant van de bakvorm af
  • Zet de vorm nog 10-15 minuten terug in de oven tot het licht goudbruin van kleur is.

Vulling

  • Pel en snipper de ui fijn
  • Spoel de prei en snij in reepjes
  • Verhit boter in de pan en fruit de ui en de prei
  • Laat afkoelen
  • Bak de spekblokjes goudbruin in een pan zonder vetstof
  • Laat uitlekken op keukenpapier
  • Kluts de eieren met de room
  • Voeg de kaas toe en breng op smaak met een snuifje nootmuskaat, peper en zout
  • Verdeel de spekblokjes en de groenten over de bodem
  • Schenk de eieren erover en schuif de quiche 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem mooi lichtbruin is en de vulling gestold is
  • Laat afkoelen op een rooster en haal de quiche uit de vorm.

Eet smakelijk!