Pastasauzen

Pastasauzen

Pasta zien we veel in Italië maar ook in het verre oosten, vaak wordt het gemaakt met louter meel van een graan en water, in Italië willen ze er graag wat eigeel bij doen. Japan kenmerkt zich door allerlei varianten van allerlei granen en in allerlei uitvoeringen. Het vasteland van China kent ook allerlei noodles maar voor ons Europeanen is Italië toch het land van de pasta.

In hoeverre dat ook de bakermat van de pasta staat ter discussie, er is een bekende theorie dat de Italiaanse wereldreiziger Marco Polo in de 13e eeuw de pasta’s mee nam vanuit zijn reizen naar China. Er zijn ook allerlei geleerden die daar juist weer aan twijfelen maar hoe het ook zij, sinds de 13e eeuw heeft de italiaan goed zijn best gedaan op het ontwikkelen van pasta’s.

In boeken over pasta’s vind je soms wel tot 300 verschillende soorten genoemd, bij dat soort aantallen soorten zijn de overeenkomsten vaak groter dan de verschillen. Als je wat breder kijkt zie je 2 soorten: gladde pasta en pasta met ribbels. Die ribbels zitten er op om de saus beter te laten plakken. Meer oppervlak is meer saus. Daarom is veel pasta ook hol, ook daar gaat de saus in zitten. Ik kwam wel eens de regel tegen dat gladde pasta’s voor sauzen op roombasis zijn en andere voor de sauzen met tomaat. Maar je moet absoluut doen wat je zelf lekker vindt :)

De bolognese hier beneden past prima bij een tagliatelle maar ook met een penne is deze natuurlijk prima. En als er even niks anders is dan is ook een bordje spaghetti met deze saus niet te versmaden.

De andere saus die we maken is een belhamel achtige saus maar dan met een hele bloemkool er in. Een prachtige basis voor een lasagna met “geheime” groentes.

We stoppen de sauzen weer heet in een fles, daarmee worden ze vacuum en zijn best lang te bewaren, zelfs buiten de koelkast als je dat zou willen. Bewaar ze wel koel en donker. Ben er wel een vergeten in de tuin en een dagje warme zon kan zo’n saus veranderen in zure drab.

Download de receptuur