Paddenstoelenlasagne

Paddenstoelenlasagne

Alweer een recept van Yotam Ottlenghi.
Deze paddenstoelenlasagne is zo’n gerecht waarbij je niet doorhebt dat je eigenlijk geen vlees aan het eten bent. Dat komt omdat de smaken gewoon helemaal on point zijn en omdat de tomatensaus met fijngehakte gegrilde champignons iets weg heeft van een Italiaanse ragù. Dit recept voor paddenstoelenlasagne hebben we te danken aan kookgod Ottolenghi. Het hoeft je dus niet te verbazen dat de smaken helemaal on point zijn. Thank you Yotam!
Tip: Hou je niet van spicy? Gebruik dan één rode peper in plaats van twee.

Ingrediënten

  • 300 gr paddenstoelen (maak je eigen mix van oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitake, etc.)
  • 20 gram gedroogde paddenstoelen (bv. porcini)
  • 1 à 2 gedroogde rode pepers
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 pruimtomaat, fijngehakt
  • 50 gram tomatenpuree
  • 100 ml slagroom
  • 40 gram Pecorino Romano, fijn geraspt
  • 40 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • Handje basilicumblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselieblaadjes, plus extra om te serveren
  • 160 gram gedroogde lasagnevellen (voor een glutenvrije versie neem je gele linzen lasagne van AH)
  • Olijfolie
  • Zout & zwarte peper

Materialen
Grote ovenschaal

Bereidingswijze

  • Laat de gedroogde paddenstoelen en de chilipepers een halfuur weken in een kom met water.
  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Hak de verse paddenstoelen in fijne stukjes met een keukenmes of in de keukenmachine.
  • Stort ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een flinke scheut olijfolie en een snuf zout.
  • Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zeef de gedroogde paddenstoelen en de chilipepers en pers zoveel mogelijk vocht uit de paddenstoelen, vang het vocht op en bewaar het.
  • Hak de gedroogde pepers en de paddenstoelen grof.
  • Verhit nu een grote pan met een flinke scheut olijfolie op medium vuur en bak de ui, de knoflook, de wortel en de tomaten aan tot een goudbruin mengsel.
  • Voeg ook de tomatenpuree en een snuf zout en peper toe.
  • Kook zo’n 7 minuten en voeg vervolgens zowel de gedroogde champignons als de geroosterde champignons toe en roer goed.
  • Voeg nu de groentebouillon en 350 ml van het vocht van de gedroogde paddenstoelen toe en laat inkoken tot het mengsel een vastere textuur krijgt.
  • Meng ondertussen de geraspte kazen met de gehakte kruiden in een kom en zet apart.
  • Voeg tenslotte 80 ml de slagroom toe aan de koekenpan en laat nog 2 minuten pruttelen.
  • Zet het vuur uit.
    Nu is het tijd om te gaan stapelen.
  • Begin met 1/5 van de saus, gevolgd door de lasagnevellen en dan 1/5 van het kaasmengsel.
  • Herhaal dit proces tot je ovenschaal vol is en zorg dat je eindigt met een laag kaas.
  • Druppel tot slot een eetlepel room en een eetlepel olijfolie over de lasagne.
  • Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven of tot de randen bruin kleuren.
  • Haal uit de oven en werk af met de resterende room, een scheutje olijfolie en de verse peterselie.

Lekker met een frisse salade
Eet smakelijk