Ossobuco
Ossobuco is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken, specifiek uit de regio Lombardije, en betekent letterlijk ‘bot met een gat’. Het gerecht wordt traditioneel bereid met kalfsschenkel, wat zorgt voor heerlijk mals vlees dat langzaam gestoofd wordt in een rijke saus.
Meestal liggen er bij de supermarkt wel wat runderschenkels, die zijn ook prima te gebruiken!
Ingrediënten
- 1 kilo kalfsschenkel
- 4 stengels bleekselderij
- 2 wortels
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- Rasp van 1 citroen
- 3 el tomatenpuree
- 2 el bloem
- 40 gr boter
- 300 ml rode wijn
- 800 ml rundvleesbouillon
- 2 takjes verse salie
- 5 gr verse peterselie
- Peper en zout
Bereiding
- Bestrooi de kalfsschenkels met een dun laagje bloem. Laat de boter schuimen in een braadpan en bak de bebloemde kalfsschenkels op heet vuur langs beide kanten aan. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet het vuur lager.
- Hak de bleekselderij, wortels, 1 teen knoflook en sjalotten fijn in een keukenmachine. Doe de fijngehakte groenten samen met de tomatenpuree in de pan en bak 5 minuten aan. Doe het vlees terug in de pan en schenk er de rode wijn op. Laat het 5 minuten koken, zodat de alcohol kan verdampen.
- Voeg de bouillon toe en schep alles door elkaar. Voeg de takjes salie toe en laat een half uur op laag vuur pruttelen. Zet nu het deksel op de pan en laat nog 2 à 3 uur pruttelen. Het vlees is gaar als het zo zacht is dat het van het bot afvalt.
- Maak ondertussen de gremolata. Doe daarvoor de peterselie met de citroenrasp en de andere teen knoflook in een vijzel en vijzel tot gremolata.
- Serveer de ossobuco met risotto of pasta en lepel er wat van de gremolata op.
We maken ook wat pasta, neem voor iedere 100 gram pasta die je wilt maken een ei mee, het pastameel heb ik staan.