Nasi/Bami Goreng met sate en pindasaus

Nasi/Bami Goreng met sate en pindasaus


Ons verleden in "Nederlandsch Indie" bracht een deel van de aziatische culinaire wereld naar Nederland, het andere grote deel kwam uit China via de matrozen die in Rotterdam uit Azie aankwamen en naar bleven.

Daar onstond zowaar een culinaire samenvoeging die in de jaren 80 en 90 hoogtij kende onder de naam "Chin. Ind. Restaurant".

Inmiddels niet meer te verkrijgen maar de teloorgang van dit genre is visueel gedocumenteerd in het boek "CHIN. IND. SPEC. REST.: EEN VERDWIJNEND NEDERLANDS FENOMEEN" van Mark van Wonderen.

De wat sleetse restaurants kennen we maar al te goed, hier in Weesp heeft Tong Ah zich omgetoverd tot een shared-dining paleis, Restaurant Jumbo houdt stand en Hong Kong aan de Nieuwstad is na jaren leegstand een kroeg geworden, Bijna Thuis heet die en dat is wat we vandaag gaan doen, een lekkere nasi (of bami) maken in de keuken die bijna ons thuis is, namelijk die van het Fort :)

De nasi op de foto is de versie van de AH, 300 gram treurigheid voor 3 euro 19.
Bij Restaurant Jumbo krijg je een bak voor 6 euro, bij Tong Ah is het 50 cent duurder. De bak van vroeger was een hele kilo, ik zal het eens nawegen maar ik vermoed dat het tegenwoordig wat minder is. Maar als je de keuze hebt dan is de bak van de chinees altijd beter dan de "met een gasje" ingepakte variant van de supermarkt.

Maar nog beter is zelf maken, hoewel je het niet zou zeggen als je naar de foto kijkt is nasi/bami van oorsprong een gerecht om restjes op te maken. Het begint al met de rijst, het beste is die van een dag oud, die is droger en bakt veel beter.

Vanavond maken we, net als bij de chinees wat keuzes:

Nasi of bami

Als je nasi wilt maken kook dan zondag al de rijst zodat je mooie droge en gare rijst mee kan nemen. Anders neem je een bami-achtige mee uit de winkel. De echte dikke mie van de chinees is lastig te vinden. Het exemplaar hier rechts op de foto zou in de buurt kunnen komen.

Rijst koken: per persoon ongeveer 75 gram droge rijst, deze goed spoelen totdat water vrijwel helder is. Dan opzetten in een kleine hoge pan, zorg dat er ongeveer een duimnagel water boven de rijst staan. Met deksel op de pan aan de kook brengen en dan 12 minuten rustig laten doorstomen. Haal dan het deksel er af,  het water zou nu op moeten zijn. Dan kan het vuur uit, doorroeren en uit laten dampen.

Sate

Kip, varken of nog iets anders? Als je kip kiest neem dan in ieder geval kipdij filet en geen gewone kipfilet, die wordt te droog. Bij varken is een stukje procureur ideaal maar met een beetje controle over het vuur is ook een varkenshaas prima om te toveren tot een sateetje.

Sate van geit, garnaal het kan allemaal, zolang je er een stokje doorheen kan prikken kan je er sate van maken..

12 verschillende soorten sate | Mister Makan - Indonische Catering en Sate Foodtruck
Iedereen kent de Kip sate, Sate Kambing of een vegetarische sate. Wist je dat er 12 populaire soorten sate zijn. Hierbij een overzicht van onze favoriete sate

Kijk hoeveel stokjes je wilt maken, ga uit van zeker 50 gram per stokje.

Atjar

Als er tijd over is maken we ook een potje atjar, lekker voor erbij. De ingrediënten zal ik kopen.

Vulling voor twee personen:

  • 3 eieren
  • 1 prei
  • paprika (eentje uit een stoplicht)
  • 1 winterwortel
  • hamlapje of wat kippendij

Misschien heb je nog wat groenten in de koelkast liggen die op moeten, die kunnen er natuurlijk ook bij, je kan ook denken aan:

  • snijbonen
  • tauge
  • doperwten
  • enzovoorts

Satesaus

De ingredienten hiervoor koop ik centraal in om te voorkomen dat iedereen met een pot pindakaas en een pot sambal blijft zitten.

Sate maken is het lekkerst op houtskool, dat is binnen niet heel erg goed te doen en dus gebruiken we een grillpan, ik neem een gietijzeren grillpan mee, die werken goed, grillpannen van aluminium zijn minder geschikt.

Daarnaast neem ik twee gietijzeren wokken mee, deze zijn erg geschikt om te demonstreren waarom je altijd begint met het bakken van de eieren :)

Centraal inkopen:

  • witte of spitskool
  • 3 winterwortelen
  • 1 rode peper
  • gember
  • azijn 2 flessen
  • grote pot pindakaas
  • sate stokjes
  • sambal