Mapo Tofu

Mapo Tofu

Er is allerlei tofu verkrijgbaar, maar voor dit gerecht is silken tofu (zijde-tofu) het meest geschikt. Deze is zachter door het hogere vochtgehalte, waardoor hij wat meer brokkelt en een mooiere saus vormt.

Silken tofu is in ieder geval bij Amazing Oriental en dat soort winkels te koop, bij de AH zal je het waarschijnlijk niet vinden. Ook voor een ander ingredient moet je helaas naar een speciaalzaak, en dat is de gefermenteerde sojabonen in chilisaus.

Mocht het niet lukken om deze te vinden dan is het geen drama, het kan ook met losse sojabonenpasta en chili crisp.

Lao Gan Ma Old Mother Geconserveerde Zwarte Bonen met Chili 280g
Authentieke Aziatische producten koopt u eenvoudig online. Bekijk nu ons aanbod. Dé specialist met Aziatische producten. Bezoek onze webshop en bestel eenvoudig online.

Ingrediënten

  • 500 g silken (zijde) tofu
  • 250 g runder- of varkensgehakt
  • 250 ml water +1 tl kippenbouillonpoeder
  • 2 el lichte sojasaus arachide- of zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gember
  • 1 ui
  • 2 lente-uien
  • 1 tl Szechuan peperkorrels
  • 1 el gefermenteerde bonenpasta met chilipeper ( 紅油豆瓣 )
  • ¼ tl suiker
  • 1½ tl maïzena

Bereiding

  • Snijd de tofu in blokjes van 2 x 2 cm.
  • Snijd de lente-uien in twee gedeeltes. Het witte gedeelte snijd je grof en het groene in dunne ringen.
  • Snijd de knoflook en gember fijn.
  • Kook 250 ml water en voeg 1 tl kippenbouillonpoeder toe.
  • Roer goed tot dat de poeder is opgelost.
  • Rooster de Szechuan peperkorrels zonder olie in een wok tot ze bruin en geurig zijn.
  • Kneus de korrels lichtjes.
  • Verwarm olie in een pan.
  • Doe het gehakt in de pan en maak het los met een spatel.
  • Voeg vervolgens de sojasaus toe.
  • Met een spatel bak je al roerend het gehakt bruin.
  • Schep het gehakt uit de pan en verhit opnieuw olie in de pan.
  • Voeg vervolgens het witte gedeelte van de lente-uien, de knoflook, de uien en de gember toe en bak ze tot er een aromatische geur vrijkomt.
  • Voeg daarna de chilibonenpasta toe samen met de helft van de Szechuan peperkorrels en roer de pasta goed los.
  • Giet de kippenbouillon in de pan en breng het aan de kook.
  • Voeg vervolgens de tofu en het gehakt toe.
  • Breng alles nogmaals aan de kook, draai het vuur omlaag en laat de saus op matig vuur een kwart inkoken.
  • Meng de maïzena in een kopje met een beetje koud water tot er een romige vloeistof wordt gevormd.
  • Voeg dit toe aan de saus en roer goed door totdat het is ingedikt.
  • Bestrooi het gerecht met de lente-uien en de overige Szechuan peperkorrels.

Lekker met witte rijst!