Loempia

Loempia

De loempia is er in talloze variaties, vandaag maken de klassieker die we kennen van het Chin. Ind. Restaurant: de chinese loempia. Mijn eerste herinnering naar de loempia gaat terug naar ongeveer 1980 en het Chin. Ind. Afhaalrestaurant de Vlinder in Groningen. Ze maakten hem daar zelf, hoe precies dat weet ik niet maar op zondagavond kwam half Groningen daar de loempia halen. Hij paste amper op een bord zo groot was hij, en goed gevuld, veel kip en taugé. Dat was overigens ook de eerste kennismaking met taugé denk ik.

Hier in Weesp heeft (had?) Tong Ah ook een enorme unit onder de schuilnaam Loempia Speciaal of iets dergelijks; ben er al even niet geweest en ik vind hem niet terug op het menu dus misschien is alleen het normale formaat op dit moment te krijgen.

De chinese loempia is toch al geen kleine jongen als je hem vergelijkt met springrolls, vietnamese loempia's en alle andere varianten die de landen in de oost allemaal hebben. Veel van die kleine loempia's worden met rijstvellen gemaakt, sommige worden niet eens gefrituurd. Een paar lekkere ingredienten, velletje er om heen en klaar...

https://www.okokorecepten.nl/recept/tortillas-wraps/loempia/vietnamese-loempias

Voor de chinese loempia moet het velletje wat steviger zijn want hij is was lomper en er gaat best wat in. Je kan zelf de grootte bepalen door een grotere of kleinere pan te gebruiken voor het maken van de "pannenkoeken". De hoeveelheid vulling moet je dan natuurlijk ook aanpassen.

Er zijn talloze video's over loempia's te vinden en recepten zijn er nog veel meer. Het inpakken van eten om het te eten is overduidelijk een dingetje; mocht het je bevallen dan kan je echt van alles inpakken, er is zelfs een boek over alleen maar het inpakken van voedsel.

https://wateetons.com/winkel/over-inpakken/

We zullen ons beperken tot de moeder van alle ingepakte voedsel, de chines loempia. Valsspelen met gekochte vellen of filodeeg doen we niet, we maken alles zelf:

Voor de vellen:

  • 600 cc water
  • 400 gram bloem
  • 2 eieren
  • zout

Werkwijze:

Het is van groot belang dat het een glad beslag wordt anders krijgen we geen gladde vellen, daarom gaan we extra zorgvuldig aan de slag:

  • zeef de bloem
  • voeg eieren en water stapsgewijs toe, meng met garde
  • zout toevoegen
  • beslag opnieuw door de zeef werken om eventuele klontjes te verwijderen

Zet dit beslag even weg in de koelkast terwijl we de vulling maken:

Voor de vulling:

Dit zijn wat standaard ingrediënten, variëren is natuurlijk altijd leuk, denk aan een rood pepertje, strookjes ham, champignons, shitake enzovoorts.

NB: Ingredienten in het schuin zijn aanwezig in de keuken

  • 3 eieren
  • 400 gram kip(dij)filet
  • 500 gram taugé
  • 1 prei
  • 1 (stuk) winterpeen
  • knoflook
  • sambal
  • ketjap
  • sesamolie
  • Shaoxing rijstwijn
  • zout, peper, knoflookpoeder, korianderpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, kurkuma, chilipoeder en kerrie naar smaak
  • ve-tsin (MSG) naar smaak

Werkwijze:

  • rasp de wortel op de grove rasp
  • roerbak de kip, blus met rijswijn en leg apart
  • roerbak de groente, harde groenten eerst
  • blus met beetje rijstwijn
  • voeg kruiden en sesamolie toe, proef en stel bij
  • voeg bij kip en koel terug

Maak de vellen door een beetje beslag in een koekenpan te gieten en deze  als een "pannenkoek" te bakken. Zodra bovenkant droog is kan hij gedraaid worden. Hij hoeft geen bijna geen kleur te krijgen. Bewaar gebakken vellen onder een schone theedoek totdat je ze verder verwerkt.

Leg een pannenkoek neer, leg wat vulling onderin de cirkel, klap de onderkant erover, even rollen, zijkanten invoegen en verder oprollen. Vastplakken met een restje beslag.

Om dit visueel te zien kan je alvast deze video bekijken:

Daarna hoeven ze alleen nog maar gefrituurd te worden, en smullen maar.

Direct vers uit de frituur zullen ze het lekkerst zijn. Je kan ze ook even kort frituren, daarna goed laten uitlekken en morgen goed doorwarmen in de oven (of airfryer).

Het loempiavel moet krokant zijn, als je ze ongebakken mee neemt wordt het vel zacht en blijft er niets van over, dan kan je beter vel en vulling los meenemen en thuis even rollen en afbakken.

Conclusies van de maandag avond:

Leuk om te maken en Bart van de Bar is gek op loempia's.

De hoeveelheid beslag en de hoeveelheid vulling lijkt wat beter op elkaar afgestemd te kunnen worden, maar dat komt misschien omdat onze loempia's vrij klein waren. Met grotere vellen heb je veel meer vulling nodig en kom je misschien beter uit.

Ze waren in ieder geval erg mooi.... In ieder geval de meeste ;-)

Van de drie liter olie hielden we ruim twee liter over, bij het schoonmaken van de pan kwam er een prachtige Loempia lucht omhoog.