Lillie's Goulash(soep)

Lillie's Goulash(soep)
Kookboek van Opatija, Joegoslavisch Specialiteitenrestaurant.

voor behoorlijk meer dan vier personen...

Vroeger, toen ik nog een kleine jongen was, zat aan de Hobbemakade 64 in Amsterdam Joegoslavisch restaurant Opatija. Daar werden heerlijke Joegoslavische en andere gerechten uit de Balkan geserveerd. We hebben daar vroeger vaak gegeten. Mijn oudste broer, Rob, is getrouwd met een Joegoslavische. Haar voornaam is Ljiljana, een tongbreker voor ons Nederlanders, Lillie is een stuk makkelijk uit te spreken.
Opatija bracht ook een receptenboekje uit. Lillie, die heel lekker en goed kan koken, heeft een eigen versie van goulashsoep, geïnspireerd op het recept van restaurant Opatija, naar eigen smaak verder ontwikkeld. Lillie's recept bleek te bestaan uit alleen op een stukje papier geschreven ingrediënten. De bereidingswijze heeft ze in haar hoofd zitten. In wat sessies met mijn broer en schoonzus, die nu in Servië wonen, heb ik geprobeerd om het recept vast te leggen. Het is zonde als dat verloren zou gaan.
Voor de kookles heb ik in het recept, i.v.m. dieeteisen en allergieën van een van de kooklesdeelnemers, een paar dingen gewijzigd en toegevoegd. Het is dus niet helemaal het recept zoals Lillie het maakt maar het komt aardig in de buurt. Haar recept is voor 7 liter goulashsoep, dat is wat veel voor de kookles. Ik heb het daarom teruggebracht naar ongeveer 2 kg goulash, geen soep. Als je er toch soep van wil maken dan kan je gewoon extra bouillon, kruiden en specerijen toevoegen.

Ingrediënten/boodschappenlijst:
1 kg  rundvlees (poulet van ongeveer 2,5 cm x 2,5 cm)
1 pond half om half gehakt
1 l runder-/kalfsfond of runderbouillon.
2 paprika’s
1 spaanse peper
1 winterpeen
half bosje bladselderij
half bosje peterselie
3 flinke aardappelen
handje gedroogde bruine bonen
handje (gele) spliterwten of rode splitlinzen
glas witte wijn

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
bloem
klontje boter
2 flinke uien
3 tenen knoflook
1 laurierblad
1 eetlepel paprikapoeder (zoet en/of gerookt, naar eigen smaak. Voor soep meer gebruiken)
5 kruidnagels
1 blikje tomatenpuree
rijst
vegeta (joegoslavisch kruidenzout) naar smaak
1 eetlepel gemalen komijn (of meer naar smaak)
zout en peper naar smaak
sambal naar smaak
runderbouillon in poedervorm
water om bouillon mee op te lossen

Dit recept is geschikt voor het maken van zowel goulash als goulashsoep. Als je dit recept voor soep wilt gebruiken snijd dan de groenten en aardappels in fijnere stukjes en gebruik extra runderbouillon, kruiden en specerijen.

Bereiding:

  • Als het vlees nog niet in stukjes gesneden is, snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2,5 x 2,5 cm
  • Zout en peper de vleesstukjes en haal ze door de bloem.
  • Snijd de uien in blokjes van 1 bij 1 centimeter. (of fijner wanneer je soep wil maken)
  • Hak de knoflook fijn, snijd de spaanse peper in ringen en snijd de paprika grof (of fijner wanneer je soep wil maken)
  • Snijd de winterpeen in grove brunoise (of fijner wanneer je soep wil maken)
  • Snijd de aardappel in grove brunoise (of fijner wanneer je soep wil maken)
  • Doe wat olie in een braadpan en bak de vleesstukjes rondom goudbruin.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het even terzijde.
  • Fruit de ui met de knoflook aan met de boter in dezelfde pan aan tot deze glazig is.
  • Voeg paprika, winterpeen, spaanse peper en specerijen toe en fruit deze kort mee.
  • Voeg dan het vlees toe, giet de kalfsfond/bouillon en wijn erbij en breng het geheel tot bijna aan de kook. (voor soep meer runderbouillon toevoegen)
  • Voeg de gefruite groenten, aardappelbrunoise, bonen en spliterwten toe.
  • Snijd de bladselderij fijn en voeg toe aan het geheel.  
  • Gaar op laag vuur gedurende tenminste 2 uur (liever langer) onder regelmatig roeren. Voeg eventueel bouillon toe als het mengsel te dik wordt.
  • Voeg de tomatenpuree toe, en maak van het gehakt kleine plukjes die je aan de goulash toevoegt.
  • Laat het geheel pruttelen tot gewenste dikte, het vlees zacht is en uiteraard het gehakt gaar
  • Breng op smaak met vegeta en/of sambal. (Als je het te vroeg doet kan door het inkoken het goulash mengsel te zout worden)
  • Snijd de peterselie fijn en gebruik dit bij het serveren.

Goulash is heerlijk met pilav, rijst, aardappel, aubergine en/of (stok)brood.