Lasagne met snijbiet en ricotta

Lasagne met snijbiet en ricotta

Lang geleden waren er paar jaar achter elkaar een Underground Boerenmarkt, daar kon je als food-fanatic je huisgemaakte spullen verkopen aan anderen. Geheel illegaal omdat het onmogelijk was om zonder veel gedoe  voor een markt waar etenswaren verkocht werden een vergunning te krijgen.

Op een van die markten stond ik met huisgemaakte mosterd en tomatenketchup, een dame die bij mij het kraampje proefde aandachtig en kreeg vervolgens een erg enthousiaste blik in de ogen, of ik het recept wou delen. Dat was geen probleem natuurlijk, het was mijn interpretatie van een bestaand recept.

En of ik dan ook 200 bakjes kon maken, zij regelde de tomaten wel..

Het bleek Eefje van de Krat te zijn, en een paar weken later kreeg iedere abonnee een bakje tomatenketchup gemaakt in mijn keuken in Weesp in de krat.

We hielden contact, we bouwden de tweede versie van de website, ze bleven groeien en stapten over naar een partij die meer kon bieden.

Daarna overleed ze plotseling, dat was in 2017.

Hier moest er aan denken toen ik op zoek was naar een recept, Ronald van de Pluktuinderij brengt voor ons snijbiet mee. We gaan daar een mooie lasagna van maken en we maken alles zelf.

Recept voor twee personen:

 • twee kleine sjalotjes
 • 4 trostomaten
 • 75 gram basilicum
 • 400 gram snijbiet (Ronald neemt deze mee voor iedereen)
 • 125 gram ricotta
 • 25 gram hartige kaas (om te raspen)
 • 1.5 stengel bleekselderij
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blaadjes laurier (ik neem verse mee)

Voor de lasagne:

 • 200 gram bloem
 • 2 eieren

Neem een ovenschaal mee!

Zet de oven aan op 200 graden

Maak eerst het pastadeeg, meng bloem en eieren met wat zout en kneed deze tot een mooi soepel deeg. Je kan eventueel wat olie toevoegen.

 1. Snipper de sjalot. Fruit de helft(!) daarvan een in wat olie in een wok of hapjespan. Snij de bleekselderij in stukjes en voeg bij de sjalot. Bak zachtjes verder.
 2. Snij intussen de tomaten in stukjes. Snij de basilicum grof. Hak de knoflook fijn. Voeg 2/3 van de knoflook bij de sjalot samen met de tomaten, laurierblaadjes en basilicum én als je dat in huis hebt, een glas rode wijn. Laat inkoken totdat de saus dikker wordt. Breng goed op smaak met peper en zout.
 3. Fruit in een grote koekenpan in wat olie de andere helft van de sjalot en het laatste deel knoflook zachtjes glazig. Spoel intussen de snijbiet af. Snij de stelen in stukjes en voeg bij de sjalot en knoflook. Snij het blad grof in repen en voeg (in delen indien nodig) bij de sjalot. Laat omscheppend slinken (evt. met behulp van een deksel). Roer 2/3 van de ricotta erdoor. Breng ook dit goed op smaak met zout en peper (ricotta bevat namelijk geen zout).
 4. Rol nu het deeg dat gerust heeft uit tot vellen, de eerste kan gelijk in de schaal.
 5. Vet een rechthoekige lasagneschaal in. Begin met een laag lasagnevellen, dan snijbiet, dan tomatensaus en herhaal 2 of 3 keer, afhankelijk van je schaal. Eindig met snijbiet en tomatensaus en het laatste restje ricotta. Rasp de overjarige kaas erover. Bak de lasagne in 15-20 minuten gaar in de oven.