Kimchi Jjigae (김치찌개)

Kimchi Jjigae (김치찌개)

Terwijl Jose een maandje rondtrekt in Zuid-Korea gaan wij ook maar even op reis, gewoon in het Fort, maar wel in de koreaanse keuken.

Kimchi is niet weg te denken uit deze keuken, het is een gefermenteerde kool die vaak rauw gegeten wordt maar ook de basis kan zijn van een warm gerecht, en dat gaan we doen met dit gerecht.

Mocht je liever geen varkensvlees gebruiken dan kan je dit vervangen door kipdijfilet.

Ingrediënten (4 porties)

  • 300 g goed gefermenteerde kimchi (liefst met wat sap erbij)
  • 200 g varkensbuik (of speklapjes, in blokjes) – vegetarisch: vervang door tofu
  • 150 g tofu (optioneel, in blokjes, toevoegen op het einde)
  • 1 middelgrote ui, in halve ringen
  • 2 stengels lente-ui, grof gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el sesamolie
  • 1 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken, meer of minder naar smaak) AANWEZIG
  • 1 el gochujang (Koreaanse chilipasta) AANWEZIG
  • 1 el sojasaus AANWEZIG
  • 500 ml bouillon (rund, kip of groente)
  • optioneel: 1 tl vis- of ansjovissaus (geeft extra diepte) AANWEZIG

Bereiding

  1. Aanzetten
    • Verhit sesamolie in een soeppan.
    • Voeg de ui, knoflook en het varkensvlees toe, bak op middelhoog vuur tot het vlees lichtbruin is.
  2. Kimchi erbij
    • Voeg de kimchi toe (met een beetje van het sap) en bak 5 min mee tot het een beetje karameliseert.
  3. Smaakmakers
    • Roer de gochugaru, gochujang en sojasaus erdoor. Kort meebakken.
  4. Blussen en sudderen
    • Schenk de bouillon erbij.
    • Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat minstens 45–60 min zachtjes pruttelen met de deksel half erop.
  5. Afwerken
    • Voeg in de laatste 10 min de tofu toe (als je die gebruikt).
    • Proef: eventueel nog wat zout of een scheutje vissaus.
    • Serveer met lente-ui eroverheen.
  6. Serveren
    • Warm eten met gestoomde witte rijst en eventueel wat banchan (bijgerechten).

💡 Tips

  • Laat de stoof een nacht in de koelkast staan → de kimchi en bouillon trekken door en de smaak wordt veel dieper.
  • Als je de volgende dag opwarmt, voeg dan eventueel wat extra bouillon of water toe als hij te dik is geworden.
  • Kimchi is bij de AH te koop

In de koreaanse keuken zijn bijgerechtjes gebruikelijk, dat zijn bachan. Terwijl de stoof aan het stoven is kunnen we er wel één of twee maken:

🥒 Oi Muchim (오이무침) – Koreaanse pittige komkommersalade

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 tl zout
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el gochugaru (chilivlokken, minder als je het milder wilt) AANWEZIG
  • 1 el rijstazijn (of gewone azijn) AANWEZIG
  • 1 tl suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl geroosterde sesamzaadjes AANWEZIG

Bereiding

  1. Voorbereiden: Snijd de komkommer in halve maantjes (dunne plakjes). Bestrooi met het zout, laat 5 minuten staan en knijp dan het overtollige vocht eruit.
  2. Mengen: Doe de komkommer in een kom en meng met lente-ui, knoflook, gochugaru, rijstazijn, suiker en sesamolie.
  3. Afwerken: Bestrooi met sesamzaadjes.

👉 Klaar in 10 minuten, en het friszure, pittige van deze salade is een perfecte tegenhanger van de rijke Kimchi Jjigae.

🌿 Sigeumchi Namul – Koreaanse spinazie-salade

Ingrediënten (4 kleine porties, banchan-stijl)

  • 300 g verse spinazie (kan ook diepvriesspinazie-bladeren, geen blokjes)
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl sojasaus (of zout naar smaak)
  • 1 tl geroosterde sesamzaadjes (aanwezig)

Bereiding

Je kan blancheren of roerbakken met een beetje olie.

  1. Blancheren:
    • Breng een pan water aan de kook.
    • Blancheer de spinazie heel kort (30–40 seconden).
    • Giet af en spoel direct onder koud water om de groene kleur te behouden.
  2. Uitlekken:
    • Knijp voorzichtig het overtollige vocht uit de spinazie.
    • Snijd grof in hapklare stukken.
  3. Op smaak brengen:
    • Doe de spinazie in een kom.
    • Voeg knoflook, sesamolie, sojasaus en sesamzaadjes toe.
    • Meng alles goed met je handen of lepels.
  4. Serveren:
    • Serveer lauw of koud als bijgerecht.

Het complete menu wordt dan:

  • 🍲 Kimchi Jjigae
  • 🥒 Oi Muchim (komkommersalade)
  • 🌿 Sigeumchi Namul (spinazie-salade)
  • 🍚 Rijst