Kerrie Kip

Kerrie Kip

(Surinaams geïnspireerd)

(voor 4 personen)

Ingrediënten/boodschappenlijst:
1,5 á 2 kg kippenbouten (4 grote kippenbouten)
2 grote uien
2 flinke tenen knoflook
2 á 3 kippenbouillonblokjes (kippenbouillon poeder naar smaak)
± 250 ml kokosroom
4 eieren

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
masala (kerriepoeder)
komijnpoeder
gemberpoeder
trassipoeder
olie om in te bakken
Zout en peper naar smaak
water

Optioneel:
2  flinke aardappels
1 hete peper, heel en onbeschadigd (Bij voorkeur madame Jeanette peper)
Trassipoeder naar smaak

Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.

Bereiding:


  1. Verwijder het vel van de kippenbouten, bewaar dit.
    (Hier maken we een lekker krokant snackje van voor tijdens het koken)
  2. Hak de kippenbout in kleinere stukken.
  3. Bestrooi de kipstukken met zout en bak ze in een braadpan of diepe hapjespan in wat olie rondom goed bruin.
  4. Pel en snijd ondertussen de ui grof
  5. Pel en snij de knoflook fijn


Optie: Schil en snij de aardappels in stukken.

  1. Kook de eieren halfzacht. Halfzacht omdat ze later in de saus meekoken en ze dan alsnog hard worden.
  2. Pel de eieren.
  3. Wanneer de kip rondom goed bruin gebakken is haal je deze uit de pan en zet deze in een schaal of kom apart. Gooi het bakvet NIET weg, laat dit in de pan zitten.
  4. Zet de pan terug op de warmtebron en voeg de uien toe en fruit deze onder af en toe roeren.
  5. Voeg de fijngesneden knoflook toe en roer.

    Optie: Voeg de aardappel stukken toe.
  6. Voeg masala (begin met ± 2 grote eetlepels), komijn- en gemberpoeder naar smaak toe en bak dit even mee, blijf roeren zodat de kruiden niet in de pan aanbakken.
  7. Verkruimel bouillonblokjes naar smaak en voeg toe.

    Optie: Voeg trassipoeder naar smaak toe.
  8. Doe de gebakken kipstukken plus het lekvocht erbij in de pan en roer dit om zodat de kipstukken ‘gecoat’ zijn met het mengsel.
  9. Voeg de kokosroom toe, roer weer door
  10. Voeg water toe tot de kipstukken net onder staan, roer alles om.

    Optie: Voeg de hele peper toe en laat op een laag pitje sudderen zonder deksel op de pan
    Let bij het roeren op dat je de peper niet beschadigt. (Tenzij je van erg pittig houdt)

  11. Voeg de gepelde eieren toe en laat mee sudderen tot de saus de voor jou gewenste dikte heeft.
    (En alles gaar is uiteraard)
  12. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout/peper/ bouillonblokje.

Serveren:

De kerrie kip is het lekkerst als je deze tenminste een dag na de bereiding pas eet.


Het is lekker met groenten zoals gebakken spits- of witte kool met ui, knoflook, tomaat en maggiblokje, kousenband of sperzieboontjes, doperwtjes, mais enz. Zelfs met roergebakken spinazie is het erg lekker.


Serveer verder met (witte) rijst of roti plaat.


Roti plaat of roti vel is te koop bij bijna alle toko’s en tegenwoordig ook bij de grote supermarkten.



Eet smakelijk!