Kaaskroketjes

Kaaskroketjes

Terwijl we op het deeg van de Jan Hagel wachten kunnen we een salpicon maken voor kaaskroketjes, die kunnen we dan volgende week afmaken.

Ingrediënten

Let op; koop geen voorgeraspte kaas, de conserveringsmiddelen die daarvoor gebruikt worden zorgen er voor dat, zeker bij oude kaas,  het minder mooi smelt.

  • Voor de kaasragout
  • 100 gr boter
  • 125 gr bloem
  • 600 ml groentebouillon, koud
  • 325 gr oude (boeren)kaas, geraspt
  • 2 eidooiers
  • 40 ml slagroom
  • ½-1 tl worcestersaus (optioneel)
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 4-5 eiwitten
  • 1 el bloem
  • fijn paneermeel (aanwezig)
  • grof paneermeel (aanwezig)
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren

Bereiding

Bekleed de binnenkant van een vierkante vorm of schaal van 20 centimeter met plasticfolie (neem iets geschikts mee van huis en ga er van uit dat hij pas volgende week weer terug komt)

  • Verwarm de boter in een grote steelpan totdat hij gesmolten is.
  • Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden.
  • Voeg ⅓ van de bouillon toe en roer door tot een gladde massa.
  • Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad.
  • Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken.
  • Voeg de geraspte kaas toe en roer dit door de ragout. Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout.
  • Breng op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper en eventueel wat worcestersaus.
  • Stort de massa in de beklede vorm, dek het af met plasticfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.

Volgende week het paneren en frituren:

  • Klop de eiwitten los met de bloem.
  • Strooi wat fijn paneermeel op het werkblad en stort de kaasragout daarop.
  • Snijd de ragout eenmaal doormidden en snijd elke helft vervolgens in 10 repen.
  • Rol ze door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel.
  • Laat de kaaskroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.

Verwarm de olie voor tot 170 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Frituur de kaaskroketten 3 tot 5 minuten. Laat de kroketten na het bakken uitlekken op keukenpapier.