Iers soda brood

Iers soda brood

Irish brown soda bread uit Homemade, Yvette van Boven

Brood bakken is altijd iets dat je eigenlijk tenminste een halve dag van te voren moet bedenken, het deeg maken kost wat tijd, maar vooral het wachten op het rijzen is altijd iets waardoor je maar moeilijk een half uurtje van te voren kan denken: "oh wacht ik maak even een brood".

Dat geldt tenminste voor de traditionele recepten op basis van gist of zuurdesem, de Ieren hebben daar iets op gevonden: baksoda.

Dat gaat een reaktie aan met een zuur waardoor er koolzuur ontstaat, deze bubbels zorgen voor een rijs; en dat gebeurt in de oven, dus dit recept is een kwestie van deeg zetten en hup in de ogen.

Lekker bij de soep.

Ingrediënten

  • 500 g volkorenmeel
  • 500 g patentbloem
  • 2 tl baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
  • 1 tl zout
  • ca. 1 l karnemelk

Baksoda lastig te vinden? Een pond zelfrijzend bakmeel is (bijna) hetzelfde!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef de droge ingrediënten in een kom. Giet bijna alle karnemelk erbij. Voeg als dat nodig is meer karnemelk toe of meer bloem. Kneed alles tot een soepel deeg. Het zuur van de karnemelk zal namelijk meteen gaan werken. Te lang kneden zal resulteren in een taai en ongerezen brood.

Vorm er dan fluks een grote bol van en kerf met een mes een groot kruis in het midden. Bak het brood direct ongeveer 30 minuten in het midden van de hete oven.

Het soda bread is gaar als het hol klinkt wanneer u op de onderkant van het brood klopt. Als u het brood na het bakken meteen in een theedoek wikkelt, zal de korst minder hard worden.

Liever een witbrood? Vervang het volkorenmeel door patentbloem. Er is dan waarschijnlijk iets meer karnemelk nodig.