Huzarensalade

Huzarensalade

Ingrediënten/boodschappenlijst:

  • 350 gr Vastkokende aardappel (of een selderijknol  indien nachtschade intolerant. Ongeveer hetzelfde gewicht)
  • 100 gr Ham (die je lekker vindt) (Dikke plak van ongeveer 1 cm, als je die niet kan vinden zijn gewone plakjes ook goed)
  • ± 80 gr Augurk
  • ± 20 gr Peterselie
  • 100 gr Doperwten (vers of diepvries, niet uit een potje)
  • 30 gr (ongeveer 2 eetlepels) Crème Fraîche
  • 2 Eieren (medium)
  • 45 gr (ongeveer 3 eetlepels) Mayonaise (naar keuze)
  • 10 gr (ongeveer 2 theelepels) Mosterd  (naar keuze)

Peper en zout naar smaak (aanwezig)

Eventueel ter garnering: Zilveruitjes, Slablaadjes, Kappertjes

Benodigdheden:

Snijplank, Mes,Pan,  Mengkom, Vergiet of Draadspaan, Kom voor koud water, Lepel(s), Vork

Bereiding:

Zet een pan op met ruim water en zout. Schil de aardappels (of knolselderij) en snij deze in fijne brunoise. Dat zijn blokjes van ongeveer een halve centimeter.

Was/spoel de blokjes en kook deze in ca. 10 minuten gaar in een pan met water.

Let op: Knolselderij heeft wat minder tijd dan aardappels nodig om te garen, prik na 5 minuten in een of meerdere blokjes om de gaarheid te bepalen. Zet een bak klaar met koud water om daar de aardappels of knolselderij in terug te koelen wanneer het gaar is.

Kook ondertussen ook de eieren gaar in ongeveer 8 minuten. De doperwten kook je ongeveer 5 minuten. Koel de doperwten wanneer ze gaar zijn af met koud water. (In een zeef of vergiet onder de kraan bijvoorbeeld)

Snij de plak ham in kleine blokjes van dezelfde grootte als de aardappel/knolselderij.

Giet de aardappels en eieren af en koel ze af in de bak met koud water. Je kan ze ook afgieten in een vergiet en onder een koude stromende kraan spoelen tot ze zijn afgekoeld.

Doe de aardappelblokjes in de kom.

Pel de eieren en snijd de augurk en één ei in kleine stukjes (zeer fijne brunoise). Doe de mayonaise, mosterd en crème fraîche in een kom, meng de augurk en ei stukjes erdoorheen. Hak de peterselie fijn, houd een beetje achter voor de garnering en roer de fijngehakte peterselie, doperwten en hamblokjes door de mayonaise massa en breng op smaak met wat peper en zout.

Meng vervolgens de aardappels door de massa of meng de massa door de aardappels.

Wanneer je de huzarensalade gaat opdienen op een schaal of in een kom, leg dan de slablaadjes er eerst in en laat deze een beetje aan de zijkant uitsteken. Schep de huzarensalade op de slablaadjes.

Snijd het overgebleven ei in vieren en verdeel deze over de huzarensalade. Eventueel wat zilveruitjes en/of kappertjes eroverheen en sprenkel wat fijngesneden peterselie over de salade.

Eet smakelijk!