Hartige Ierse Aardappel- en Preisoep

Een hartige Ierse soep past uitstekend bij een sodabrood!
Dit is een klassieke Ierse Potato and Leek Soup die heerlijk vullend en verwarmend is, laat die koude dagen maar komen!
Ingrediënten:
- 2 eetlepels boter
- 3 grote preien, alleen het witte en lichtgroene deel, schoongemaakt en in dunne ringen gesneden, de groene delen mogen naar de Kookgroep.
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 grote ui, fijngehakt
- 750 gram kruimige aardappelen, geschild en in blokjes van 1-2 cm gesneden
- 1.5 liter groentebouillon (of kippenbouillon)
- 200 ml volle melk (of room voor een extra romige versie)
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie of bieslook, fijngehakt, voor de garnering
Bereiding:
- Prei en ui fruiten: Smelt de boter in een grote, zware pan of braadpan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei en ui toe. Fruit deze zachtjes gedurende 8-10 minuten, totdat ze zacht en doorschijnend zijn, maar niet bruin. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak kort mee tot het geurt.
- Aardappelen toevoegen: Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan en roer goed door, zodat ze bedekt zijn met de gefruite prei en ui.
- Bouillon toevoegen: Giet de bouillon erbij. Zorg ervoor dat de aardappelen net onder staan. Breng aan de kook, zet dan het vuur lager, dek de pan af en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes sudderen, of totdat de aardappelen heel gaar zijn.
- Pureer de soep: Haal de pan van het vuur. Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Als je een wat grovere textuur wilt, kun je een deel van de soep pureren en een deel heel laten.
- Room en kruiden: Roer de melk (of room) door de soep en verwarm deze kort mee op laag vuur, maar laat niet koken. Breng de soep op smaak met zout en peper. Proef en voeg eventueel meer toe.
- Serveren: Schep de warme soep in kommen. Garneer royaal met verse peterselie of bieslook. Serveer direct met dikke plakken Iers sodabrood