Groenteterrine met ei

Groenteterrine met ei

Proef de lente. Met dit kleurrijke voorgerecht breng je een lofzang op de lente. Fris, smakelijk, mooi en ook nog eens gezond. Verassend simpel te maken.
Wat is het verschil tussen een paté en een terrine? Als je niet beter zou weten, zou je misschien denken dat een terrine een chique benaming is voor paté. Toch is dat niet helemaal juist. Een terrine is een soort paté die in een aardenwerken schaal wordt gemaakt. Een paté is een gerecht dat oorspronkelijk werd afgedekt met een laagje deeg of gelei. In het woord terrine zit het woord “terre” dat aarde betekent en verwijst naar de aardenwerken schaal In het woord paté zit het woord “paté” dat deeg betekent.

Ingrediënten

  • 350 gram sperzieboontjes
  • 350 gram worteltjes
  • 2 dl room
  • 8 eieren
  • flinke bos peterselie
  • zout en peper

Materialen
Cakeblik of aardenwerk terrinevorm

Bereiding

  • Snijd de uiteinden van de sperzieboontjes.
  • Schrap de wortels en snijd in dunne reepjes ongeveer zo dun als de sperzieboontjes.
  • Breng een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de groenten apart 1 à 2 minuten.
  • Laat de groenten vervolgens in koud water schrikken om het kookproces te stoppen.
  • Kook 4 eieren hard (ongeveer 10 minuten) laat ze schrikken en pel ze.
  • Verwarm de oven op 200°.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Klop de andere vier eieren los met de room en meng met een deel van de peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem het cakeblik of de aardenwerk terrinevorm en leg er een bodem boontjes in. Hierop komt een laagje wortels.
  • Leg de hele gekookte eieren op de laag groenten en overgiet deze met de helft van het ei-room-mengsel.
  • Verdeel nu afwisselend de groenten verder in de vorm zodat de eieren bedekt zijn.
  • Als je niet alle peterselie door de room hebt gedaan kun je ook her en der wat peterselie strooien.
  • Giet het overige ei-room-mengsel nu voorzichtig in de vorm zodat alles onder staat.
  • Zet de vorm in een braadslee met zoveel kokend water dat deze voor bijna 1/3 onder staat.
  • Zet dit in de voorverwarmde oven voor 40 minuten.
  • Laat het geheel nog minimaal 3 uur afkoelen voordat je de terrine uit de vorm gaat halen. Snijd daarvoor heel voorzichtig met een plat mes langs de zijkant zodat er wat lucht bijkomt en draai de terrine om op een mooie schaal. Met een beetje geluk en geduld plopt hij er dan zo uit.

Fijne Paasdagen en eet smakelijk