Goulash met csipetke
Een soep waarvan je dacht dat het een stoofpot is :)
Bij Goulash denken we in Nederland om de een of andere reden direct aan een stoofpot. Maar dat is een misverstand, de Hongaarse stoofpot waar we dan aan denken heet in Hongarije Pörkölt
De goulash is een goed gevulde maaltijdsoep, met mooie stukken vlees, pasta en aardappel. Prima voer als het buiten en binnen wat kouder wordt..
Nodig: braadpan en een plan om een volle pan met soep thuis te krijgen.
Voor de basis:
- 500 gram uien
- 500 gram runderlappen
- 3 eetlepels boter
- 5 tenen knoflook
- 3 rode paprika's
- 3 tomaten
- 2 winterwortels
- 300 gram aardappelen
- 1200 cc groentebouillon van blokje
- rode peper vlokken (is aanwezig)
- karwijzaad (is aanwezig)
- hongaars paprikapoeder (is aanwezig)
- laurierblad (is aanwezig)
- 10 gram peterselie
- zout/peper
Voor de Csipetke (soep-pasta)
- 1 ei
- 40 gram bloem
- eetlepel water
- beetje zout
Maak eerst even het deegje voor de Csipetke, dan kan het even rusten:
- meng ei, water, zout
- gooi de bloem er bij
- kneed tot samenhangende bal
- dan nog even doorkneden totdat het soepel is (max 10 min)
- platdrukken, plasticfolie er om en in de koeling
We maken vervolgens de goulash
- zet braadpan op zacht vuur
- smelt de boter
- snij de uien in grove stukken en zet deze aan in de braadpan
- terwijl de uien rustig glazig worden:
- snij het vlees in blokjes, vooral niet te klein, het krimpt ook nog
- schuif de uien naar de zijkant en braad het vlees even aan
- zodra het een kleurtje heeft alle droge kruiden toevoegen en even bakken
- nu paprika's en tomaten in blokjes snijden en in de pan erbij
- laurier en bouillon toevoegen en nu kan het een uurtje op laag vuur sudderen.
- snij nu wortelen en aardappelen, bewaar de aardappelen onder water tegen verkleuren.
Dan gaan we verder met de csipetke:
- pak een diep bord en gooi er wat bloem in
- knijp tussen duim en wijsvinger een stukje deeg af
- gooi dit in het bord
- ga net zo lang door totdat je vind dat je genoeg hebt of je deegballetje op is.
- gooi de inhoud van het bord in een zeef en verwijder de overtollige bloem met schudden
Terug naar de soep
- is er inmiddels een (klein) uurtje voorbij? Voeg dan de wortelen toe
- vervolgens na 15 minuten aardappelen, csipetke en peterselie toevoegen
Kook nog 15 minuten en maak het af met de gehakte peterselie.
De soep kan van het vuur en afkoelen, de volgende dag rustig opwarmen en niet meer koken.
Dit recept is een bewerking van het recept van Eten met Nick op Youtube; kan kan alvast kijken hoe hij het maakt..
Hieronder wat resultaten: