Gekonfijte prei met puy-linzen en preiroom

Gekonfijte prei met puy-linzen en preiroom

Prei is weer helemaal hot. In steeds meer restaurants wordt deze nederige groente op creatieve, spannende manieren bereid. Het epicentrum van nagenoeg alle spannende groentebereidingen is Ottolenghi. In zijn nieuwe boek ‘Extra Lekker’ toont Ottolenghi hoe je doordeweekse gerechten iets extra’s kunt geven. Zoals bijvoorbeeld deze gekonfijte prei met linzen en preiroom.

Ingrediënten

  • 500 gram prei
  • 75 ml slagroom
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 100 ml olijfolie
  • 75 g gedroogde puy-linzen, gewassen
  • ¼ theel. Dijonmosterd
  • ± 30 ml citroensap + wat extra
  • 2 takjes tijm
  • ½ theel. peterselieblaadjes
  • ½ theel. dilleblaadjes
  • ½ theel. dragonblaadjes
  • zout
  • zwarte peper

Materialen
ovenschaal

Bereiding

  • Verhit de oven tot 160 °C.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen van 2 cm dikte (alleen het witte en het groene deel) en zorg dat ze intact blijven.
  • Doe de prei met de knoflook, tijm, 1 tl zout en een flinke draai peper in een ovenschaal van ongeveer 30 x 20 cm.
  • Meng alles losjes en giet de olie erover.
  • Leg de preiringen zo dat de snijvlakken boven liggen, dek ze goed af met aluminiumfolie en bak ze 35 min in de oven.
  • Haal de schaal uit de oven en keer de preiringen om. Dek ze weer af met de folie en zet ze nog 35 min in de oven tot ze volledig gaar zijn.
  • Kook intussen de linzen 15-20 min in ruim kokend water tot ze gaar maar niet tot moes gekookt zijn.
  • Laat de linzen goed uitlekken en zet ze opzij.
  • Schep 50 g van de gare prei en twee tenen knoflook en pureer dit met room, mosterd, 1 el citroensap en wat zout in een keukenmachine of met een staafmixer, tot een glad mengsel.
  • Doe de linzen bij de overgebleven preiringen in de ovenschaal en meng alles rustig door elkaar. Roer 30 ml citroensap en de gehakte kruiden erdoor.

Thuis afmaken

  • Verhit de oven op 180 °C.
  • Dek de schaal weer af met aluminiumfolie en zet hem 20 min in de oven.
  • Verwijder de folie en laat hem 10 min rustig staan. Verwijder de tijmtakjes.
  • Stort de prei op een schaal en serveer de preiroom in een aparte kom erbij.

Eet smakelijk!