Crespelle

Crespelle, het Italiaanse antwoord op pannenkoeken.
Op 4 april 2025 was het de achttiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland werd gevierd. In 2007 was begonnen met zo’n zestig deelnemende scholen.
Inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks meer dan 1.500 scholen meedoen! Bijna 100.000 ouderen worden op deze dag door bijna net zo veel leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken.
Een mooie aanleiding voor ons om ook pannenkoeken te bakken. Maar dan wel speciale!
Ingrediënten voor 2 personen
Voor het beslag:
- 50 gram boekweitmeel of bloem
- 1 ei
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 ml melk
Voor de vulling
- 225 gram diepvriesspinazie
- ½ courgette
- 2 takjes verse tijm
- 125 gram ricotta
- 1 ei
- 25 gram verse Parmezaanse kaas of pecorino
- vers geraspte nootmuskaat
- zout en zwarte peper
Voor de saus
- ½ eetlepel boter
- ½ eetlepel bloem
- 250 ml melk
- 25 gram Parmezaanse kaas of Pecorino
- ½ eetlepel tomatenpuree
- zout en zwarte peper
Ovenschaal (liefst vierkant)
Bereiding
Het beslag:
- Doe het meel met een flinke snuf zout in een kom.
- Doe de olie en het ei erdoor en voeg al kloppend de melk er beetje bij beetje toe. Het beslag moet dik vloeibaar en vooral glad zijn.
- Laat het beslag 30 minuten staan om het meel te laten wellen.
De vulling:
- Laat de spinazie ontdooien in een vergiet.
- Druk de spinazie goed uit.
- Snij de courgette in kleine blokjes.
- Meng de spinazie, de blokjes courgette, de tijm met de ricotta, het ei en de kaas en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
De saus:
- Smelt de boter in een pannetje.
- Roer de bloem erdoor.
- Voeg met kleine beetjes de melk toe en blijf goed roeren, de saus mag geen klontjes vertonen.
- Voeg de kaas en de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
De crespelle:
- Bak vier hele dunne pannenkoeken van het beslag.
- Verdeel het spinazie-mengsel over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
- Giet de saus over de pannenkoeken.
Thuis afmaken
- Verhit de oven op 200 °C.
- Bak de schaal ±30 minuten in de oven tot de pannenkoeken warm zijn en de saus begint te kleuren.
Lekker met een gemengde salade
Eet smakelijk!