Clafoutis van schorseneren met geitenkaas en dragon

Dit is een hartige clafoutis. Een clafoutis is oorspronkelijk een Frans gebak dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt met kersen, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Sommige varianten bevatten ook gesmolten boter of room.
Clafoutis wordt in de oven gebakken en lauw geserveerd. Omdat het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, lijkt de clafoutis op een dikke, gevulde pannenkoek.
Drs P schreef er al over in het Tuindersliedboek: “Knolraap en lof, schorseneren en prei”.
Schorseneren zijn een vergeten groente. En dat is jammer, want deze groente verdient in de winter zeker een plekje in jouw keuken.
Schorseneren worden ook wel keukenmeidenverdriet, huisvrouwenleed, winterasperge, armeluisasperge of winterstaaf genoemd. De bijnamen "keukenmeidenverdriet" en "huisvrouwenleed" komen doordat bij het schillen van schorseneren een kleverig melksap vrijkomt. Hierdoor krijg je vieze handen en ontstaan donkere plekken op kledij en keukenspullen. Gebruik dus vooral keukenhand–schoenen bij het schillen van de schorseneren.
Het recept komt uit Delicious
Ingrediënten voor 2 personen
- 250 gr schorseneren
- ½ citroen (sap ervan)
- 2 takjes dragon
- 60 gr geitenkaas (zachte)
- 75 ml room
- 75 ml melk
- 2 eieren
- 40 gr bloem
- olijfolie
- peper en zout
0venschaal
Bereiding
- Schil de schorseneren (gebruik handschoenen) en leg ze in water met het citroensap. Zo blijven ze mooi wit.
- Kook de schorseneren 20 minuten in gezouten water.
- Giet ze af en laat ze uitlekken.
Maak het beslag:
- Klop de eieren los met de zachte geitenkaas, de room en de melk.
- Zeef de bloem boven de kom en spatel dit voorzichtig door de eieren, zodat het beslag niet inzakt en zijn luchtigheid behoudt.
- Hak de helft van de dragon fijn en meng dat door het beslag.
- Kruid met flink wat peper en zout.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie.
- Snij de schorseneren in stukjes van 2 cm en leg ze in de ovenschaal.
- Overgiet ze met het beslag en bak de clafoutis 25 à 30 minuten in de oven op 185 °C.
Thuis afmaken
- Verwarm de clafoutis ongeveer 20 minuten in de oven op 125 °C.
- Strooi de rest van de dragon erover en serveer hem warm of lauw met een slaatje erbij.
Eet smakelijk!