Chinese kooltaart

Chinese kooltaart

Afgelopen donderdag hielp ik mee aan het ROC om vele verhuisdozen vol met kookboeken uit te zoeken. Het ging om de eerste schifting en de echte boeken werden verdeeld in diverse categorien; de rommel ging naar het oud papier.

Af en toe kom je dan een boek tegen dat je even bekijkt, zo kwam de Groentebijbel van Mari Maris door mijn handen;

Die bijbel-reeks is tamelijk bekend, deze voor de groenten had ik nog niet gezien, mijn oog viel op een recept voor een kooltaart. Hartige taarten maakten we in het verleden al best vaak maar dit is een variant waar ik nieuwsgierig naar ben:

Ingrediënten

  • 8 à 10 velletjes bladerdeeg
  • blindbak vulling (aanwezig)
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • boter
  • ca. 2,5 dl room
  • 1 kleine Chinese kool, fijngesneden
  • 125 g blauwe kaas
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eidooier (Het wit kun je door de room mengen voor een luchtiger resultaat)

Bereiding

Bekleed een lage taartvorm met bladerdeeg, leg er bakpapier in en bak het deeg 10 minuten blind in een oven van 200 graden tot het deeg licht gekleurd is.

Zet ondertussen in een ruime pan ui en knoflook aan in boter.

Voeg als de ui glazig is de Chinese kool toe.

Laat 2 minuten smoren en voeg zoveel room toe dat de kool net onderstaat.

Breng aan de kook en draai dan het vuur lager.

Smelt er blauwe kaas door en voeg de kappertjes toe.

Laat inkoken tot een dikke saus en maak op smaak met peper & zout (houd er rekening mee dat de kaas het gerecht al zout maakt).

Laat de saus iets afkoelen en vul de deegbodem ermee.

Dek af met een iets te ruime plak van het bladerdeeg: vouw het deeg over de vulling en duw het goed tegen de buitenrand.

Bestrijk met eigeel en bak nog circa 15 minuten tot het deeg goudbruin is.