Chicken Cacciatore

Chicken Cacciatore

Vorige week maakten we een gerecht bedacht door een Israelische chef dat sterk leunt op de Itialaanse keuken maar met invloeden uit het gehele middelandse-zee gebied. Deze week blijven we even in Italie met dit Toscaanse gerecht dat tot ons komt vanuit Australie..

Het is een stoofpotje met kip dat normaalgesproken met brood wordt gegeten maar een pasta kan natuurlijk ook prima. Ik zou kiezen voor tagliatelli. Omdat dit een stoofpotje is met relatief best wat wachttijd tussendoor kan je prima ook die pasta even zelf maken. Mocht je dat willen neem dan per persoon 100 gram bloem en een ei mee, ik neem dan de pastamachine mee.

Ingrediënten

Per persoon:

  • 1 kippenpoot (drumstick)
  • 1 kippendij

Tip: bij BOZ Versmarkt naast de Albert Heijn op Hogeweij koop je deze heel voordelig als "kippenbout", beide delen zitten dan aan elkaar. Het uit elkaar halen van beide delen is zo gebeurd.

Vervolgens:

  • 5 of 6 kippenvleugels (1 pak)
  • 2 pakjes passatta (die tomatensaus in pak) of gepelde tomaten in blik
    (2x 400gram)
  • 1 a 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 winterwortels (middel) of 1 grotere
  • bosje peterselie
  • glas (200ml) rode wijn
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • rozemarijn

Optioneel:

  • olijven
  • champignons
  • courgette

Mutti is een premium merk, het huismerk is vaak ook prima.

Bereiding

  • snij alle ingredienten in blokjes (brunoise).
  • doe in een grote (braad)pan een laagje olijfolie en bak hierin de kip totdat er een mooi bruin korstje op zit.
  • plet de knoflook en stop deze ook in de pan (tussen de kip).
  • plaats deksel op de pan, gaar de kip, draai af en toe de delen om, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • voeg alle groenten toe, plaats deksel op de pan voor 10 minuten.
  • voeg dan de rode wijn en rozemarijn takjes toe.
  • plaats deksel weer op de pan voor ~10 minuten.
  • als je tomaten in blik gebruikt maal deze even fijn met de staafmixer.
  • voeg nu de passata of tomaten toe, meng goed door.
  • voeg zout en peper toe
  • voeg een deel van de peterselie toe, meng door.
  • laat dit doorgaren met deksel op de pan ~10 minuten.
  • controleer de saus, verwijder rozemarijn en knoflook.
  • laat de saus nu indikken door deksel te verwijderen.

Serveren

  • plaats een kippenpoot, dij en vleugel op een bord.
  • schep er royaal de saus overheen
  • sprenkel daarover nog wat van de peterselie

Traditoneel wordt dit met brood gegeten maar een pasta kan natuurlijk ook prima.

Bovenstaande recept is gebaseerd op deze video van Vincenzo, een Italiaan die in een kennelijk zelfverkozen ballingschap vanuit Australie video's over het maken van authentieke italiaaanse gerechten met ons deelt.

Terwijl de kip heerlijk stond te stoven maakten we een snelle verse pasta:

Deze werd ongekookt meegenomen en om er zeker van te zijn dat het geen kleverige klomp zou worden werd deze thuis direct uitgehangen :)