BOBOTI met linzen

BOBOTI met linzen

Van alle gerechten die de Zuid-Afrikaanse keuken rijk is, is boboti/bobotie/bobotjie zonder twijfel het bekendste (en misschien wel lekkerste). Oorspronkelijk maak je de Boboti met gehakt, maar deze versie met linzen is ook heerlijk.
Wist je dat het eerste recept voor boboti(e) in 1609 in een Nederlands kookboek verscheen? Het waren waarschijnlijk de kolonisten van de Verenigde Oost Indische Compagnie die dit gerecht in Zuid-Afrika introduceerden. En daar zijn we ze erg dankbaar voor, want dit Zuid-Afrikaanse eten kun je met recht een smaaksensatie noemen. Om daarover te kunnen oordelen, zul je echter eerst de keuken in moeten. Want de lekkerste boboti maak je natuurlijk zelf.

Ingrediënten voor 2 personen

  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • ½ el kurkuma
  • ½ el gemberpoeder
  • 125 g groene linzen
  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • Handje rozijnen
  • 1 el abrikozenjam
  • 3 el appelciderazijn, of andere fruitige azijn (vers citroensap mag ook)
  • 1 runderbouillonblokje, verkruimeld
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • 250 g sperziebonen
  • ½ el fijngehakte verse koriander of platte peterselie
  • ½ appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 1 sneetje witbrood, zonder korst
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 stuks hele amandelen

Bereidingswijze

  • Scheur het brood in stukjes en laat het weken in de melk.
  • Was de sperziebonen en snijd de uiteinden eraf. Halveer ze.
  • Fruit de ui en knoflook op laag vuur in wat olie tot ze zacht zijn.
  • Voeg de kerrie, kurkuma en gember toe en bak even mee.
  • Doe de linzen, knijp het brood uit (melk bewaren) en voeg toe aan de linzen, samen met de tomaten uit blik + half blik water, rozijnen, jam, azijn, slagroom en de bouillontablet.
  • Breng aan de kook en zet het vuur weer laag.
  • Stoof de linzen ± 30 minuten tot ze gaar zijn, maar niet kapot gekookt zijn (proeven!)
  • Kook de sperziebonen in een aparte pan beetgaar koken en voeg ze op het laatste moment toevoegen aan de saus.
  • Roer op het laatste moment de appel en koriander door de saus.

Thuis afmaken:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Roer het ei met een snufje zout door de melk en klop lichtjes los.
  • Schep het de linzen en de sperziebonen in een ovenschaal en giet het eimengsel eroverheen.
  • Verdeel de amandelen en laurierblaadjes erover en bak circa 20 minuten in de oven, of totdat de bovenkant gestold en mooi goudbruin is.

Serveer met witte rijst en eventueel een lepeltje crème fraîche (dit smaakt er heerlijk bij!).
Eet smakelijk!