Surinaamse Bami

Surinaamse Bami

Bij de chinees krijg je altijd een brede lange bami; vroeger was die met moeite te vinden in de supermarkt, een tijdje zagen ze er uit zoals op deze foto maar er is ook een periode geweest dat de verpakking veel paars had staat me bij. Op https://www.aziatische-ingredienten.nl/wok-mie-van-tai-ming/ is er van alles over te vinden, de naam Tai Ming is niet meer, de fabrikant is zich de Miefabriek gaan noemen. Ze zitten in Enschede en leveren weer aan de AH.

Het product heeft een hippe naam gekregen, Samasaya en is in allerlei varianten te koop. Hoewel ik betwijfel dat de lokale chinees ze ook bij de Miefabriek koopt is deze variant in ieder geval online te koop:

Zou je de echte chinese look-en-feel willen dan zou je deze brede wok noedel kunnen halen.

Als je een winkel zoals Amazing Oriental bezoekt en naar de noedel afdeling gaat dan zie je een enorm aanbod van allerlei noedel-soorten op basis van tarwe, rijst, boekweit enzovoorts. In talloze verschijningsvormen en voor allerlei toepassingen. De ene noedel is het best voor roerbakken, een andere doet het beter in de soep.

De Keuringdienst van Waarde schreef er ooit over, Honig heeft mie-nestjes in de handel die elders als tagliolini worden verkocht, de italiaanse en chinese pasta zijn dus (soms) hetzelfde.

De surinaamse bami onderscheid zich van de chinese doordat deze donkerder is (door de sojasaus) en eigenlijk altijd rond. Je zou kunnen gaan denken dat de Surinaamse bami gemaakt wordt met een van de vele noedel-soorten die je vind bij de Amazing Oriental.

Maar het kan veel pragmatischer: gewoon spaghetti.

Voor ongeveer 4-6 personen:

Ingredienten

  • 500 gram spaghetti
  • 3 surinaamse maggiblokjes (aanwezig)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram kipdij-filet
  • selderijblad
  • stukje gember (aanwezig)
  • zwarte peper
  • 5 kruidenpoeder (aanwezig)
  • theelepel tomatenpuree (aanwezig)
  • zoute ketjap (aanwezig)
  • zoete ketjap (aanwezig)

Tip: Je kan naar keuze meer groenten toevoegen; denk aan paprika, sperziebonen, blokjes winterwortel, prei enzovoort.

Handelingen

  1. Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en 2 Maggiblokjes. Spoel dan in vergiet met koud water.
  2. In de tussentijd hak je de knoflook en ui helemaal fijn en snijd je de kippendijenfilet in stukjes. Haal de blaadjes selderij van de takjes af en hak deze grof.
  3. Giet de spaghetti af in een vergiet, koel terug met koud water totdat en schep terug in de pan. Schenk er een halve eetlepel zonnebloemolie en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap over en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.
  4. Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut.
  5. Voeg 1 Maggiblokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2.
  6. Schep daarna de stukjes kip erbij en bak op medium/hoog vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Op het laatst bak je de tomatenpuree nog een minuut mee.
  7. Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor. Doe dit rustig met 2 lepels en zorg ervoor dat alles goed vermengd raakt. Warm even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe. Op het laatst schep je de grofgehakte selderij erdoor.

Opwarmen: al mengend even opwarmen in koekenpan of wok.

Voor er bij:

Komkommer zoetzuur

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui (optioneel)
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 100 ml natuurazijn (aanwezig)
  • 200 ml water
  • 5 pimentkorrels (aanwezig)
  • 2 kruidnagels (aanwezig)
  • laurierblad (aanwezig)
  • 15 gram suiker
  • 2 gram zout
  1. Bedenk of je de komkommer wilt schillen of niet en of je de zaden wilt verwijderen of niet.
  2. Snij de komkommer op de mandoline of met een mes in slierten of plakken
  3. Stop de komkommer in de glazen pot en voeg de specerijen toe.
  4. Breng water aan de kook en los hier suiker en zout in op
  5. Giet azijn het water en vervolgens in de glazen pot
  6. Deksel er op en zodra het is afgekoeld koud bewaren.

Gebaseerd op https://www.francescakookt.nl/surinaamse-bami/

De bami van Louwrens