Bami Goreng Met Kip

Bami Goreng Met Kip

Ingrediënten/boodschappenlijst:
4 kippendijen met bot
400 gr spaghetti of mienestjes
1 wortel
1 kleine prei
100 gr spitskool

Voor de boemboe:
2 uien
2 teentjes knoflook
1 rode peper (Als je van erg pittig houdt 2 of meer…)
2 eetlepels ketjap manis (Zoete sojasaus)

Ingrediënten aanwezig in keuken KGW:
Trassipoeder naar smaak. (1 tl is waarschijnlijk voldoende)
50 ml Zonnebloemolie
Korianderpoeder (Ketoembar)
Gemberpoeder (Djahé)
Komijnpoeder (Djinten of Djintan)
Zout naar smaak

Benodigdheden:
Snijplank, Mes, Hakbijl, Pan, Koekenpan of Wok, Mengkom, Lepel, Vork, Keukenmachine of Vijzel (als je graag moe wordt), Bak of Kom

Belangrijk!: Lees als eerste het hele recept door en begin daarna pas met het verzamelen van ingrediënten en materialen. Voordat je gaat snijden, goed je handen wassen. Werk altijd hygiënisch.

Bereiding:

  1. Haal het bot uit de kippendijen. (Demo)
    Als er nog vel aan de dijen zit verwijder dit eerst en houd apart, daar kunnen we een lekker ‘krokantje’ van maken.
    De botten in tweeën hakken en doe ze in een pan om bouillon van te maken.
    (Bouillon en krokantje worden niet in dit recept beschreven)
  2. Snijd de kip in blokjes. Doe eventuele afsnijdsels  in de bouillonpan.
    Strooi wat zout naar smaak op de kipstukjes en meng door elkaar. (1% zout t.o.v. het gewicht van de kipstukjes is meestal voldoende)
    Was je handen na het snijden van de kip
  3. Zet een pan met ruim water op om de spaghetti of mie in te koken. Doe wat zout in het water
  4. Was de prei en snijd  in ringen
  5. Schil en snijd de wortel in fijne brunoise
  6. Snijd de spitskool in stukjes. Spoel de reepjes met koud water in een vergiet of zeef. Doe de uitgelekte spitskool in een bakje of kom
  7. Voor de boemboe:
    - Pel de uien en knoflook, snijd in wat kleinere stukken en doe ze in de keukenmachine (of vijzel)
    -  Was de peper(s), verwijder de steel, snijd in grove stukken en doe ook in de keukenmachine of vijzel
    -  Voeg de olie toe en draai tot een pasta. Er mogen wat stukjes in zitten maar laat ze niet te groot.
    - Doe de pasta in een bakje
  8. Kook de spaghetti of mie volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel koud af in vergiet of zeef. Zorg dat de bami koud is, doe in een bak of kom en meng er wat olie doorheen om eventueel plakken te voorkomen. Zet apart voor later gebruik
  9. Bak de kipstukjes goudbruin en gaar. Bewaar ze even in een bakje om later weer toe te voegen aan de bami. Zet op een warme plaats of dek af met aluminiumfolie om niet te veel warmte te verliezen.
  10. In dezelfde pan als de kip bak je enkele eetlepels (naar smaak) van de boemboe. Hou in ieder geval wat boemboe over om later bij het afmaken van de bami te bakken. Voeg ook naar smaak de kruiden (gember, koriander,komijn) en de trassi toe.
  11. Voeg de wortelblokjes toe en gaar dit voor een aantal minuten. Roer af en toe om. De wortel mag nog een stevige ‘bite’ hebben. Dit omdat het nog wat verder gaart  in de volgende stappen.
  12. Voeg de kipstukjes en ketjap toe en meng het geheel door elkaar. Proef en pas eventueel de smaak aan door zout en/of kruiden toe te voegen.
  13. Haal van de warmtebron.
  14. Verzamel de uitgelekte koude spaghetti of mie, rauwe boemboe en boemboe kipmengsel
  15. Zet een wok of koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) op een groot vuur.
  16. Doe wat olie in de pan en bak wat van de rauwe boemboe gaar
  17. Voeg de gesneden spitskool toe en bak deze mee. Breng op smaak met zout
  18. Voeg de prei toe
  19. Voeg de spaghetti of mie toe en bak deze onder regelmatig scheppen
  20. Voeg het kipmengsel stapsgewijs toe en meng door elkaar.
    Blijf omscheppen tot alles warm genoeg is.

Lekker met Atjar Tjampoer en een gebakken ei.

Eet smakelijk!