Aziatische Runderreepjes
Laten we weer eens wat met rund doen sprak Ronald vorige week..
Dat is goed, maar in plaats van een stoofgerecht gaan we op bezoek in de aziatische keuken. Daar wordt best vaak iets met rundvlees gedaan, en een bereiding die daar veel gebruikt is natuurlijk wokken. Maar als je rund zomaar gaat wokken wordt je daar niet blij van, het wordt taai hapt niet meer lekker weg.
Dat terwijl de rundvlees gerechten bij de Thai en Chinees altijd sappige rundvleesreepjes hebben, hoe doen ze dat?
Dat doen ze door het vlees op een speciale manier te marineren, "velvetting" is de engelse term ervoor, in het nederlands zou het volgens Google "fluwelen" heten, tjsa dat is voor het eerst dat ik dat als werkwoord gebruikt zie worden, ik hou het voorlopig maar bij "velvetting" want 天鹅绒 schiet ook niet op :)
Ingrediënten
- 500 gram runderstoofvlees zoals riblap of sucadelap.
mag een wat dikkere lap zijn - struikje broccoli
- rode peper en stukje gember als je wilt
- extra groentes? bijvoorbeeld een ui, wat champignons en een rode paprika
ook nodig maar neem ik mee:
- baking soda (het oranje doosje)
- chinese rijstwijn
- sesamzaad
Lekker bij rijst of bami; mocht je rijst altijd mislukken dan is dit het moment om het mee te nemen! Je kan het ook een dag later thuis doen als dat makkelijker is.
Tip: gooi eens wat kokosmelk bij de rijst voor extra smaak.
Bereiding
- snij het vlees tegen de draad in, maak mooie plakjes door diagonaal te snijden (demo)
- sprenkel twee eetlepels baking soda over het vlees en zet het 30 a 35 minuten weg
- bereid alle groenten voor door ze te snijden en klaar te zetten.
- stoom de broccoli en zet deze weg als hij mooi groen is en beetgaar, spoel desnoods even af om terug te koelen
- zet een beetje bouillon klaar (250 a 300cc)
- spoel de baking soda van het vlees en dep het droog
- meng in een bakje met wat olie zodat het rondom is ingevet
- roerbak in een hete pan zodat er een mooi kleurtje op komt
- voeg overige groenten toe en roerbak deze mee
- blus met de rijstwijn
- voeg ketjap / sojasaus en eventuele andere smaakmakers toe
- voeg bouillon toe
- maak een slurry van wat maizena en wat water en voeg dit toe om de saus te binden
- bestrooi met wat sesamzaadjes